INTERNAȚIONAL

Partidele italiene au organizat vineri ultimele mitinguri înainte de alegerile generale anticipate de duminică, care se așteaptă să fie câștigate de blocul de dreapta condus de Giorgia Meloni.

Un trio de grupuri de centru-stânga, populiste și centrist au ținut mitingurile de închidere în diferite piețe din Roma, subliniind eșecul lor de a încheia un pact electoral unitar – o decizie care a adus beneficii enorme coaliției conservatoare.

Vineri a fost ultima zi în care candidații politici au putut face ultimele eforturi pentru a atrage voturi, întrucât sâmbătă începe o perioadă de tăcere electorală.

La mitingul Partidului Democrat din colosala Piazza del Popolo din Roma, liderul Enrico Letta a ținut un discurs la scurt timp după ce o orchestră a interpretat Bella Ciao – imnul rezistenței italiene din al Doilea Război Mondial, care este denigrat de o mare parte a dreptei.

„Am făcut alegerea de a apăra Constituția italiană”, a declarat el în fața unei piețe pline. „Piața noastră este cea a unei Italii a speranței, care privește spre viitor – destul de diferită de cea a dreptei, a unei Italii a fricii”.

Cu o zi înainte, Piazza del Popolo a fost scena propriului miting al blocului de dreapta. Liderul Frații Italiei, Meloni, a ținut vineri ultimul său discurs de campanie la Napoli și a fost întâmpinată de protestatari.

„M-am îmbrăcat în roz astăzi pentru a părea mai puțin înfricoșătoare”, a glumit ea. „Le este frică de noi… dacă ajungem la putere, joaca s-a terminat, sistemul lor de putere se termină”.

Un anumit grad de controversă a înconjurat recent coaliția de dreapta. Însuși Matteo Salvini a organizat vineri un scurt protest în fața sediului Comisiei Europene din Roma, în urma declarațiilor președintelui Comisiei, Ursula von Der Leyen, cu privire la modul în care UE ar trata Italia în cazul în care lucrurile ar merge într-o „direcție dificilă”.

În plus, comentariile făcute joi de fostul premier și candidat de dreapta Silvio Berlusconi au stârnit furie, acesta calificând războiul din Ucraina drept o „operațiune specială” și susținând că Putin a fost „împins” să invadeze țara vecină.

Printre celelalte două forțe politice care și-au închis mitingurile de vineri se numără blocul centrist – format din partide liberale, scindate din Partidul Democrat proeuropean – și Mișcarea Cinci Stele, care încearcă să culeagă voturi în sudul mai sărac al Italiei prin promovarea unei inițiative de asistență socială pentru șomeri.

sursa articol: www.euronews.com