BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Parlamentul rus ar putea ratifica, astăzi, anexarea a patru regiuni ucrainene

Parlamentul rus ar putea ratifica astăzi anexarea a patru regiuni ucrainene, după ce tratate în acest sens au fost semnate, vineri, de preşedintele Vladimir Putin.

Pe front, armata ucraineană îşi continuă operaţiunile ofensive, iar liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a anunţat noi progrese la doar o zi după capturarea unui oraş strategic din Doneţk.

Ratificarea aşa-numitelor tratate de accedere în Federaţia Rusă este ultimul act al anexării celor patru regiuni ucrainene şi este considerat a fi mai mult o formalitate, dat fiind că legislativul de la Moscova este dominat de forţe loiale preşedintelui Vladimir Putin.

Tratatele privind anexarea au fost semnate de Vladimir Putin, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Kremlin, vineri.

La doar o zi după anexare, armata ucraineană a reuşit să recaptureze oraşul strategic Liman, din Doneţk, ceea ce îi permite să pregătească noi operaţiuni ofensive, atât în această regiune, cât şi în Luhanskul vecin. Cele două regiuni formează împreună Donbasul şi au fost anexate alături de regiunile Zaporojie şi Herson, astfel încât înfrângerea suferită la Liman este stânjenitoare pentru Putin, care a spus că teritoriile anexate nu vor fi cedate vreodată. Înfrângerea de la Liman a atras furia naţionaliştilor, iar liderul cecen, Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Putin, a cerut chiar să fie folosite arme nucleare tactice contra Ucrainei. Cea mai explicită ameninţare de până acum, în condiţiile în care încă de la începutul războiului, Putin şi alte oficialităţi au făcut trimiteri la arsenalul nuclear al Rusiei.

Ucraina nu pare a fi, însă, intimidată de ameninţări, iar preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, aseară, capturarea a două localităţi în regiunea Herson, unde forţele ucrainene desfăşoară operaţiuni ofensive de mai mult timp.