NAȚIONALPOLITIC

Parlamentarii incep in forta sesiunea de toamna cu un vot pentru transferul sistemului Patriot in Ucraina

Ministerul Apărării Naționale al României a trimis în Parlament un proiect de lege pentru a facilita transferul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot în Ucraina. Sistemul Patriot, în cea mai recentă configurație, a fost achiziționat de România din Statele Unite, iar țara urmează să primească în total șapte sisteme. Patru dintre acestea au fost deja livrate, două fiind în prezent operaționale.

Transferul propus necesită ajustări legale la legislația din 2017 în temeiul căreia România a achiziționat sistemele Patriot din SUA la un cost de peste 4 miliarde de dolari. Proiectul mai prevede că, în schimbul transferului, Bucureștiul va primi un nou sistem de apărare aeriană finanțat de partenerii Ucrainei.

De asemenea, Parlamentul României trebuie să aprobe taxe și comisioane suplimentare în valoare totală de aproximativ 60 de milioane de dolari SUA. Deși proiectul de lege nu specifică o dată exactă pentru transfer, acesta indică faptul că acesta ar trebui să aibă loc „cât mai curând posibil ”. Proiectul de lege va fi examinat în cadrul sesiunii de toamnă a Parlamentului, care începe pe 2 septembrie.

La începutul acestui an, în iunie, România a luat decizia de a-și transfera sistemul Patriot în Ucraina. În ciuda promisiunilor aliaților NATO ai Kievului de a furniza șapte sisteme de apărare aeriană, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a remarcat că unele dintre aceste sisteme nu au fost încă livrate.