INTERNAȚIONAL

Parlamentar ucrainean sustine că avionul F-16 ar fi fost doborât, din eroare, chiar de apărarea ucraineană

Apar acuzații grave în Ucraina după prăbușirea unui avion de vânătoare ucrainean F-16. Raportat inițial ca s-a prăbușit, acesta ar fi fost doborât de o rachetă de la sistemul de antiaerian Patriot, conform deputatului ucrainean Maryana Bezuglaya, potrivit eurasiantimes.

Bezuglaya, citând sursele sale, a susținut că avionul de luptă a fost doborât în ​​timpul unui atac major rusesc cu rachete și drone, pe 26 august, zi care a marcat și debutul în luptă al avioanelor F-16 ale Ucrainei.

Pierderea F-16 este deosebit de semnificativă, având în vedere inventarul limitat al Ucrainei cu aceste avioane de luptă avansate. Accidentul a dus la moartea pilotului Oleksiy Mes, cunoscut sub indicativul „Moonfish”, o figură notabilă în comunitatea aviației militare a Ucrainei.

Moonfish a fost printre primii piloți ucraineni antrenați să piloteze F-16. El a fost recunoscut drept unul dintre cei mai vocali susținători din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene pentru achiziționarea de F-16 de către țară.

El a promovat activ această cauză la Washington alături de „Juice”, un coleg ucrainean pilot MiG-29 care a murit tragic într-un accident în urmă cu aproape un an.

Wall Street Journal a raportat pentru prima dată pe 29 august că F-16 a fost pierdut într-un accident pe 26 august. Acest lucru a fost confirmat ulterior de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a declarat că misiunea finală a lui Moonfish a implicat doborarea cu succes a trei rachete de croazieră și o dronă.

Cu toate acestea, contactul cu aeronava lui a fost pierdut în timpul unei apropieri de o țintă ulterioară. Ipotezele timpurii au atribuit prăbușirea unei erori ale pilotului, dar revelația lui Bezuglaya indică un scenariu mult mai tulburător.

Potrivit acesteia, F-16 ar fi putut fi doborât de o rachetă sol-aer Patriot, o altă armă de fabricație americană, din cauza „lipsei de coordonare între unități”.

Deși nu a fost furnizată nicio dovadă solidă care să susțină această afirmație, aceasta ridică îngrijorări cu privire la coordonarea eficientă dintre forțele terestre și aeriene ale Ucrainei.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a refuzat să comenteze dacă sistemul Patriot este responsabil pentru doborârea F-16.