BREAKING NEWSRELIGIE

Parintele Calistrat: „Bataia este rupta din Rai!” Are sau nu dreptate?

Biserica Ortodoxa Romana ramane ultima reduta in calea progresismului invocat la extrem de Uniunea Europeana si SUA. In ultimii ani s-a urmarit dezradacinarea de traditie, religie, familie și conceptul fundamental al dreptului la proprietare dar mai ales de exprimare a propriilor convingeri. Desi in ultima perioada s-a incercat discreditarea BOR prin diferite scandaluri mediatizate in exces de presa mainstream din Romania, trebuie sa intelegem daca acest caz al parintelui Calistrat Chifan face parte din aceasta campanie murdara? Ca sa intelegem mai bine lucrurile vom analiza o parte din trecutul preotului de la Manastirea Vladiceni.

Intr-o societate tot mai dezbinata si violenta, un preot iubit si apreciat de credinciosi le marturiseste ieri reporterilor ca „bataia este rupta din Rai”, justificand agresiunea fata de doua femei, in curtea manastirii Vladiceni. Nu trecem cu vederea felul in care s-au comportat surorile care au creat acest scandal, insa gestul agresiv al parintelui Calistrat are sau nu acoperire?

„Sunt doua fete din Piatra Neamt mutate pe aici prin gazda la Iasi, care le-a murit mama de Covid. Neavand loc de inmormantare, manastirea le-a vandut la un pret foarte ieftin o groapa in cimitir. Ele incet incet, avand un comportament deviant au pus stapanire pe manastire, cine sa intre, cine sa iasa, cine sa plece si s-au tot legat de-a lungul timpului, de mai multe persoane. De cateva ori le-a anuntat si parintele staret ca nu fac bine ce fac, le-am spus si eu. Au incercat sa ma intimideze si mi-au spus ca sunt un gunoi si nu stiu legea. Le-am spus ca orice gunoi as fi atat timp cat vezi aici ca ‘nu se filmeaza, nu filmezi, nu se pozeaza, nu pozezi’ esti in loc public de rugaciune, oamenii acestia vin la biserica pentru liniste, nu pentru scandal, plus ca nu aveti voie sa agresati persoane, au izbit cativa oameni prin biserica, pe afara, le-au blocat cu masina, le-au intrebat ce cauta acolo iar duminica s-au legat de o alta persoana si au scos-o afara ca nu este imbracata cum trebuie iar aseara (s.r miercuri seara) erau vreo 300 oameni si vine o batrana care mai taie paine pe la noi si-mi zice ca ‘parinte uite ce am patit cu nebunele astea’. Si ii zic sa le lase in pace…Si mi-a spus apoi ca sunt tot aici, tot fac circ. Si eu m-am dus cu bune intentii. Si le zic ‘bai fetelor v-a spus staretul sa va vedeti de treaba’. Mi-au spus ca noi nu discutam cu gunoaie. Una a scos telefonul iar sora-sa mi-a pus piedica ca sa nu pot pasi. Si atunci m-am ridicat si i-am dat peste umar, i-am luat telefonul si i l-am izbit jos. I-am zis la paznic sa le dea afara…Sunt cel putin 10-15 persoane carora eu le-am spus sa faca declaratie, ca a venit un politist sa vada ce se intampla, ele au sunat la 112. Si cand a vazut politistul a spus ca ele incearca sa scape basma curata dar ele o cauta cu lumanarea”, a explicat parintele Calistrat incidentul in care a fost implicat.

In ultimii ani, parintele Calistrat Chifan a devenit unul dintre cei mai indragiti duhovnici din Romania facandu-se remarcat prin postarile sale legate de greselile pe care le fac enoriașii cand vin la slujbă și despre „Partidul Babelor Conservatoare“. Preotul a devenit viral dupa ce a postat un videoclip în care le făcea câteva recomandări credincioșilor, legate de cum să se ferească de noul coronavirus.

Cu toate acestea, preotul Calistrat are un trecut zbuciumat, presarat si cu alte fapte care au atras atentia conducerii Bisericii Ortodoxe Romane. Intr-un comunicat al Patriarhiei din anul 2003, se enumera mai multe fapte ale acestuia. Va prezentam mai jos o parte din comunicat:

Inca de la intrarea in Manastirea Sihastria (judetul Neamt), ieromonahul Calistrat nu a aratat ascultare staretului acestei manastiri, Parintele Arhimandrit Victorin, a carui marturie in acest sens a putut fi citita intr-unul din ziarele iesene.

Starea de neascultare s-a aratat mai ales dupa Revolutie cand, impreuna cu monahul Iustinian – monah care, la randul sau, datorita neascultarii si firii violente, a provocat cu cativa ani in urma un scandal de proportii la Manastirea Varatec, scandal mediatizat de televiziune la vremea respectiva – ierom. Calistrat a incercat sa rastoarne ordinea traditionala din aceasta manastire, act condamnat de toti marii duhovnici ai Sihastriei.

Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese si din faptul ca, pe timpul sederii la Manastirea Sihastria, a batut un cal pana l-a ucis.

Alungat din Sihastria din pricina tulburarilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Manastirea Dragomirna din jud. Suceava, impreuna cu prietenul sau, ierom. Antonie Campanu, de unde, datorita dezbinarii si vrajbei provocate in aceasta obste, a fost alungat de catre conducerea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, la insistentele conducerii manastirii.

Prin bunavointa si clementa Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, li s-a ingaduit sa se aseze in Manastirea Barnova, de curand infiintata, iar ierom. Antonie a fost numit staret. Deoarece era mare nevoie de preoti slujitori, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a hirotonit preot pe ierodiaconul Calistrat, desi acesta era doar absolvent al unui liceu agricol, cu rezultate foarte modeste – dupa propria-i marturie – neavand nici un fel de studii teologice. De altfel, incercarile sale de a promova examenul de admitere la Facultatea de Teologie au esuat datorita pregatirii insuficiente.

La scurta vreme, si in Manastirea Barnova s-au iscat neintelegeri grave intre staretul Antonie si ierom. Calistrat, altadata prieteni apropiati, datorate incapacitatii celui din urma de a se supune randuielilor monahale. In urma acestui conflict, Mitropolia a dispus mutarea staretului Antonie la Manastirea Bucium, iar a ierom. Calistrat la Schitul Dagata.

Noul staret numit la conducerea manastirii, ierom. Paisie Furdui, a insistat insa pentru ramanerea ierom. Calistrat in Barnova, in speranta unei bune si fratesti colaborari, dar si de aceasta data ierom. Calistrat s-a aratat neascultator si nesupus, continuand sa faca fara binecuvantare diferite slujbe, dezbinand obstea manastirii in doua tabere si manipuland o parte dintre credinciosii care frecventau aceasta manastire, in vederea sustinerii activitatii sale necanonice.

Oprit din aceste motive de la slujirea Sfintei Liturghii in anul 1999 de catre Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, ierom. Calistrat nu s-a supus nici de aceasta data, continuand sa savarseasca Sf. Liturghie intr-o casa particulara din satul Barnova, si, mai mult decat atat, incercand sa-si creeze o masa de manevra atat impotriva staretului sau cat si a Mitropoliei, calugarind in secret un numar de tineri, majoritatea dintre ei teologi si seminaristi si cultivand in sufletele si mintile ucenicilor sai resentimente fata de ierarhia bisericeasca si fata de clerul de la parohii.

La sfarsitul lunii februarie 2003, la Cancelaria Mitropolitana au fost depuse mai multe plangeri impotriva ierom. Calistrat. In 28 februarie, chemat la Centrul Eparhial, acesta a dat o declaratie scrisa in care recunoaste o serie din invinuirile aduse.

Pe baza celor recunoscute de catre ierom. Calistrat, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel l-a oprit de la savarsirea oricarei Sfinte Taine, Ierurgii sau Laude, timp in care Ieromonahul Calistrat trebuia sa arate ascultare, pocainta si indreptare”.

In ultima zi, gestul preotului Calistrat este interpretat diferit de catre romani. Unii au sarit in apararea parintelui raportand mediatizarea cazului la campania de discreditare a fetelor bisericesti. Altii l-au acuzat pentru gestul reprobabil asupra celor doua femei. Politia va face lumina in acest caz insa ramane aceasta intrebare „bataia este rupta din Rai sau nu?” Fiecare om greseste, inclusiv preotii, insa trebuie sa promovam violenta pentru rezolvarea unor dispute verbale?