ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONAL

Parchetul General din România va ancheta infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii comise de armata lui Putin în Ucraina

Parchetul General anunţă că România a devenit, prin PICCJ – Secţia parchetelor militare, parte a echipei comune de anchetă privind infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei.

„România a devenit parte a echipei comune de anchetă privind infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei.

În cursul zilei de azi, 13 octombrie 2022, procurorul general Gabriela Scutea a semnat, la sediul Eurojust de la Haga, Amendamentul la Acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă, prin care România, prin PÎCCJ – Secția parchetelor militare a devenit parte a echipei comune de anchetă privind infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei.

Echipa comună de anchetă s-a constituit la data de 25 martie 2022 de către Lituania, Polonia și Ucraina, cu sprijinul Eurojust, ulterior devenind părți Letonia, Estonia și Slovacia. De asemenea, la echipa comună de anchetă participă Biroul Procurorului din cadrul Curții Penale Internaționale de la Haga. Scopul acestei echipe comune de anchetă este facilitarea investigațiilor și a urmăririi penale în cauzele privind presupuse crime internaționale în Ucraina, prin creșterea cooperării între părți și participanți. Echipa comună de anchetă reprezintă un mecanism de cooperare judiciară internațională în materie penală care cuprinde un acord juridic între autoritățile competente, format din mai multe state, în scopul desfășurării anchetei penale.

Reamintim că PÎCCJ s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal”, arată un comunicat al Ministerului Public.