JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Parchetul General critică decizia CCR privind prescripția faptelor: Efectele, MAJORE, aplicabile la orice infracțiune

Parchetul General reacționează după decizia CCR care elimină întreruperea prescripției răspunderii penale din Codul penal. Instanța Supremă susține că vor fi majore consecințele prin încetarea efectelor articolului declarat neconstituțional, acestea fiind aplicate în aproape orice fel de infracțiune.

Reacția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție vine la o zi după ce Curtea Constituțională a decis că Art. 155 alin. 1 din Codul penal a fost declarat neconstituțional.

Parchetul General avertizează că „aspectul de neconstituționalitate poate fi ușor remediat, dar intervenția unei discontinuități a normei va avea unul dintre cele mai grave efecte ale unei decizii CCR, afectând cvasitotalitatea infracțiunilor”.

„Ar fi afectate infracțiuni precum: furtul, coruperea sexuală a minorilor, falsurile, înșelăciunea, unele forme ale pornografiei infantile, unele infracțiuni contra siguranței sistemelor informatice, accidentele de circulație, (…), evaziunea fiscală, rele tratamente aplicate minorului, infracțiuni de corupție, traficul de persoane”, avertizează Parchetul General.

Potrivit deciziei CCR, prin eliminarea practic a art. 155, “cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Și CCR a revenit cu precizări vineri. CCR a lăsat Guvernului și Parlamentului timp să intervină pentru a corecta înainte de a publica decizia în Monitorul Oficial.