În urma percheziţiilor, au fost confiscate sume de bani, 112.000 de euro şi 17.300 de lei, dar şi date şi dispozitive de stocare media, anunţă Parchetul.
Potrivit anchetatorilor, administratorul întreprinderii beneficiare, al cărei nume nu a fost divulgat, ar fi falsificat declaraţii ale unor lucrări care nu au fost executate în întregime.
Acesta a trimis organismului intermediar de gestionare a fondurilor UE facturi fiscale, rapoarte de lucru şi devize care păreau să ateste finalizarea unor lucrări care, în realitate, nu au fost executate în întregime.
Percheziţiile au fost desfășurate cu susţinerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Timiş şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Arad, mai precizează EPPO.
Parchetul European este „ministerul public” independent al Uniunii Europene (UE), însărcinat cu urmărirea, anchetarea şi aducerea în faţa justiţiei infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE.
Conform opiniatimisoarei.ro, prima acțiune a biroului din Timișoara al Parchetului European vizează firma Arsat Industrie din Pecica, pe care anchetatorii o bănuiesc că ar fi decontat lucrări fictive într-un proiect cu o valoare de 13 milioane de euro. Sursa citată arată că lucrările decontate nu ar fi fost executate și, pe lângă sediul firmei, vizate de anchetatori au fost și domiciliile celor doi asociați.
Firma din Pecica are trei divizii de producție – industrie, agricultură și energie și are, conform site-ului propriu, peste o mie de angajați. „Cu peste 40 Proiecte Europene implementate, ARSAT este un lider în România în absorbţia de fonduri structurale. Valoarea totală a acestora depășește 40 de milioane de euro, și investiţiile au fost dedicate exclusiv achiziţiei de tehnologie. Aceste eforturi au asigurat o creștere competitivă pe piaţa internă și internaţională”, se arată pe site-ul Arsat.
Firma Arsat Industrie, din Pecica, a fost „vizitată” luni de procurorii Parchetului European Timișoara, într-un dosar de fraudare a fondurilor europene.