GENERAL

Parchetul European a depus un rechizitoriu la Tribunalul Iași pentru o fraudă de 1,6 milioane de euro în care au fost implicați și angajați ai ANOFM

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a depus un rechizitoriu la Tribunalul Iași împotriva a 10 cetățeni români și a patru companii, suspectate de săvârșirea unei fraude de 1,6 milioane de euro care implică UE și fonduri naționale destinate promovării ocupării forței de muncă.

Potrivit anchetei, în perioada 2019 – 2021, inculpații au înființat firme fictive, pentru a obține în mod fraudulos subvenții europene și naționale, menite să ajute șomeri să-și îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare.

Se presupune că suspecții au angajat 197 de persoane în cadrul unei scheme frauduloase, fraudând astfel bugetele UE și naționale de aproximativ 1,6 milioane de euro (8 177 156 lei), 85% din bugetul Uniunii Europene și 15% din bugetul național al României. Potrivit anchetei, persoanele fie erau deja angajate la una dintre firmele implicate, si incetasera oficial contractul de munca pentru a fi angajate din nou, fie nu indeplineau conditiile pentru a fi considerate ucenici. În plus, conform anchetei, pregătirea necesară nu a avut loc niciodată.

Pe baza probelor, banda infracțională s-a folosit de funcționari publici din cadrul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) din județele Bacău și Neamț pentru a comite frauda. În martie și iunie 2024, doi inculpați – inclusiv un funcționar public – și-au recunoscut vinovăția și au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, care au fost depuse la Tribunalul Iași. Acordul de pledoarie cu funcționarul public a devenit definitiv.

Pentru a recupera prejudiciul estimat adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, la începutul acestei anchete, au fost confiscate numerar și proprietăți cu o valoare totală de aproximativ 300 000 EUR.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă până la zece ani și jumătate de închisoare pentru fraudă agravată de subvenții și până la zece ani pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Cele patru companii, dacă vor fi condamnate, s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 420.000 de euro (2.100.000 lei), la care se pot adăuga sancțiuni complementare.

Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele judecătorești române competente.