RELIGIE

Papa Francisc a condamnat războiul, sărăcia și consumerismul în slujba de Crăciun

Papa Francisc i-a mustrat pe cei „avizi” de bogăție și putere în detrimentul celor vulnerabili, inclusiv a copiilor, într-o slujba din Ajunul Craciunului în care a denunțat războiul, sărăcia și consumerismul.

În splendoarea Bazilicii Sfântul Petru, Francisc a prezidat slujba la care au participat aproximativ 7.000 de credincioși, inclusiv turiști și pelerini, care s-au adunat în biserică într-o seară călduroasă și și-au ocupat locul în spatele rândurilor de pontifi îmbrăcați în alb.

Francisc a tras învățăminte din umilința primelor ore de viață ale lui Iisus în iesle.

„În timp ce animalele se hrănesc în grajdurile lor, bărbații și femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăție și putere, își consumă chiar și vecinii, frații și surorile”, a deplâns suveranul pontif. „Câte războaie am văzut! Și în câte locuri, chiar și astăzi, demnitatea umană și libertatea sunt tratate cu dispreț!”.

„Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi și vulnerabili”, a spus Francisc, care nu a citat niciun conflict sau situație specifică.

„Și de acest Crăciun, ca și în cazul lui Isus, o lume înfometată de bani, putere și plăcere nu face loc pentru cei mici, pentru atâția copii nenăscuți, săraci și uitați”, a spus papa, citind omilia cu o voce care părea obosită și aproape răgușită. „Mă gândesc mai ales la copiii devorați de război, sărăcie și nedreptate”.

Cu toate acestea, suveranul pontif i-a îndemnat pe oameni să se încurajeze.