Pacientul are dreptul la medicină personalizată pe baza recomandării medicale, potrivit unui proiect care vizează completarea Legii drepturilor pacientului, adoptat luni de Senat.
‘Prin medicină personalizată se înţelege îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care foloseşte caracterizarea fenotipurilor şi genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive de diagnostic curative de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient’, se arată în expunerea de motive.
Proiectul a fost iniţiat de parlamentari din tot spectrul politic.
În vederea asigurării respectării dreptului la medicină personalizată, ‘medicul specialist are obligaţia de a pune la dispoziţia pacientului informaţii fiabile pertinente şi uşor de înţeles referitoare la opţiunile privind intervenţiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate şi riscurile acestora. Consimţământul pacientului este obligatoriu pentru fiecare intervenţie medicală specifică medicinei personalizate. Colectarea, partajarea, gestionarea şi standardizarea datelor necesare pentru dezvoltarea şi aplicarea medicinei personalizate se realizează în conformitate cu legislaţia privind protecţia datelor’, se mai arată în expunerea de motive.
În Planul european de combatere a cancerului: ‘O nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament şi de îngrijire’, Comisia Europeană a abordat medicina personalizată evaluând prevenirea, diagnosticarea şi tratarea cancerului cu ajutorul medicinei personalizate drept un domeniu promiţător.
Propunerea legislativă pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003 va fi dezbătută şi votată în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz