ACTUALITATENAȚIONAL

Origine și simboluri- Paștele

Tradițiile de Paște ne ajută să ne gândim la Învierea Domnului Isus Hristos însă nu toate obiceiurile sunt creștine, unele având origini păgâne. Vopsrea ouălor de Paște și sacrificarea mieilor sunt cele mai cunoscute radții de  Paște, însă altele sunt mai puțin cunoscute.

Oul de Paște – Reînnoire

În creștinism, oul simbolizează mormântul din care Hristos a înviat, dar această asociere a apărut după secole de tradiție. În realitate, ouăle erau un simbol al vieții șifertilității cu mult înainte de era creștină.

În Egiptul antic și în Persia, ouăle erau oferite primăvara ca daruri pentru a celebra renașterea naturii. În tradițiile păgâne europene, oul era legat de zeițe ale fertilității, cum ar fi Ostara, o divinitate germanică venerată la echinocțiul de primăvară. Se credea că oul are puteri magice și aduce noroc.

Creștinii timpurii au adoptat oul ca simbol al Învierii, iar, în Evul Mediu, Biserica a interzis consumul de ouă în timpul Postului Mare.Ouăle rămase erau fierte și păstrate până la Paște, când erau decorate și consumat , transformându-se într-un ritual festiv.

Iepurașul de Paște – Fertilitate

În mitologia anglo-saxonă, zeița primăverii Ostara era însoțită de un iepure alb, simbol al fertilității și al noii vieți. Legenda spune că zeița a transformat o pasăre rănită într-un iepure, dar acesta și-a păstrat capacitatea de a depune ouă, pe care le dăruia copiilor buni.

Obiceiul a fost adus în America de coloniștii germani, în secolul al XVIII-lea, unde a fost cunoscut sub numele de Osterhase. Copiii construiau cuiburi în care iepurașul urma să lase ouăle vopsite. Obiceiul a evoluat până la actualele coșulețe cu dulciuri și figurine din ciocolată.

Mielul de Paște – Jertfa

Consumul mielului de Paște are rădăcini atât în tradiția evreiască, cât și în cea creștină. În Vechiul Testament, mielul era sacrificat în timpul Paștelui evreiesc (Pesah), ca amintire a eliberării din robia egipteană. Creștinii au reinterpretat simbolul și au spus că Iisus este „Mielul lui Dumnezeu”, care s-a jertfit.

Obiceiul de a consuma carne de miel la masa de Paște s-a răspândit în toată Europa și a fost adoptat și în alte culturi. În unele locuri din SUA, carnea de miel a fost înlocuită cu șunca glazurată.

Vânătoarea de ouă – Bucuria

Adulții ascund ouăle, iar copiii le caută cu bucurie. În 1680 a apărut prima poveste despre iepurii care ascund ouă în grădină. În 1700, imigranții germani au dus aceste legende cu ei in Pennsylvania, SUA.

Legenda spune că regina Victoria, în copilărie, participa la vânătoarea de ouă din grădinile palatului. În Germania și Elveția, aceste jocuri aveau loc în aer liber iar ouăle erau ascunse în tufișuri sau în iarbă de „iepurii magici”.

În America, vânătoarea a devenit un eveniment oficial la Casa Albă din 1878, în timpul președintelui Rutherford B. Hayes, și a fost menținută până azi sub numele de White House Easter Egg Roll.

Haine noi de Paște – Înnoirea

Purtarea hainelor noi în duminica de Paște este o tradiție care reflectă ideea de reînnoire, atât spirituală, cât și materială. În Roma antică, în timpul festivalurilor primăverii, oamenii își înnoiau ținutele ca simbol al unui nou început.

Creștinismul a adoptat acest obicei. Î primele secole, creștinii proaspăt botezați la Paște primeau haine albe, care simbolizau purificarea sufletului. Purtarea hainelor speciale de Paște a devenit o formă de sărbătoare modernă, care reflecta bucuria Învierii.

În multe culturi, să porți haine vechi sau negre de Paște era considerat ghinion. În America, obiceiul a dus la celebrul Easter Parade din New York, unde oamenii defilează în haine elegante și pălării spectaculoase.

Ciocnitul ouălor – Lupta

Tradiția datează din epoca medievală. La creștini, oul simbolizează mormântul gol din care Hristos a înviat. Ciocnirea ouălor este văzută ca o reprezentare a luptei între viață și moarte, un simbol al triumfului vieții asupra morții.

În unele regiuni, jocul are și o componentă socială puternică, fiind un prilej de a aduna familia și prietenii. Ouăle învngătoare reprezintă speranța și renașterea, în timp ce ouăle care se sparg sugerează sacrificiul și fragilitatea vieții.

În Marksville, Louisiana, familiile se adună în fiecare duminică de Paște în piața tribunalului pentru a-și înfrunta ouăle. Unele familii se pregătesc din timp, hrănindu-și găinile cu mâncare specială, în speranța că vor avea ouă mai rezistente.

Vopsirea ouălor – Sacrificiu

Obiceiul vopsirii ouălor de Paște, în special în culoarea roșie, are rădăcini adânci în tradițiile creștine. Se spune că atunci când Maica Domnului a mers să-și vadă fiul răstignit, a așezat lângă cruce un coș cu ouă. Acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Hristos. Pentru a ne aminti de momentul răstignirii, femeile vopsesc în Joia Mare ouăle cu culoarea roșie. Acesta este un simbol al sacrificiului și al vieții noi aduse de Înviere.

Spălatul pe față – Protecție

Spălatul pe față cu apa în care au fost puse urzici, bani și un ou roșu este un obicei popular tradițional, practicat în unele regiuni ale României. Este considerat un ritual de purificare și protecție pentru sănătate, noroc și prosperitate în anul care urmează.

În ajunul sau dimineața de Paște, se pune într-un vas apă rece, în care se adaugă câteva urzici proaspete, un ou roșu și monede. Urzicile au rolul de a curăța și a întări organismul, iar oul roșu simbolizează învierea și viața nouă. Banii puși în apă sunt un simbol al prosperității materiale și abundenței. După ce aceste elemente sunt lăsate să stea în apă pentru un timp, apa se folosește pentru a spăla fața pentru frumusețe, sănătate și un an cu noroc și succes. Obiceiul este practicat, în special, în zona Transilvaniei.

Focurile de Paște –  Purificare

În anumite regiuni din Europa, în special în Germania, Elveția și Țările de Jos, aprinderea unor focuri uriașe în noaptea de Paște este o tradiție veche. Aceste focuri aveau inițial un rol păgân: marcau sfârșitul iernii și alungarea spiritelor rele.

Creștinismul a reinterpretat simbolul, iar focul de Paște reprezintă lumina lui Hristos care învinge întunericul morții. În liturghia catolică, „Luminarea focului nou” este un moment central al slujbei din noaptea de Înviere.

Crucea florală – Frumusețea reînvierii

În unele comunități creștine, în special în sudul SUA, se practică decorarea crucii bisericii cu flori de primăvară. Acest obicei are loc în dimineața de Paște. Crucea, simbol al suferinței și morții, este transformată într-un simbol al vieții și al speranței.

Această practică nu este universal, dar exprimă un mesaj central al sărbătorii – moartea nu este sfârșitul, ci începutul unei noi existențe potrivit a1.ro.