ACTUALITATENAȚIONAL

Ordinea candidaţilor pe buletinul de vot este decisă de către Biroul Electoral Central

„Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) informează că, în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la data de 10 octombrie a.c., ora 18.15, a fost stabilită, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaţilor la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024”, se arată în comunicatul BEC.

Conform Biroului Electoral Central (BEC), tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii candidaților la alegerile prezidențiale 2024 pe buletinul de vot a avut loc în cadrul unei ședințe a BEC, la care au participat membrii instituției, reprezentanți ai formațiunilor politice care nu sunt membre ale BEC, dar care au propus câte un candidat, precum și reprezentanți ai candidaților independenți.

Pentru alegerile prezidențiale din 2024, 14 candidați au fost validați definitiv, iar ordinea lor pe buletinul de vot va începe cu Elena Lasconi, urmată de George Simion, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, conform anunțului făcut de Biroul Electoral Central.

Ordinea candidaților pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale 2024

  1. Elena Lasconi – USR
  2. George Simion – AUR
  3. Marcel Ciolacu – PSD
  4. Nicolae Ciucă – PNL
  5. Kelemen Hunor – UDMR
  6. Mircea Geoană – independent
  7. Ana Birchall – independent
  8. Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
  9. Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
  10. Ludovic Orban – Forța Dreptei
  11. Călin Georgescu – independent
  12. Cristian Diaconescu – independent
  13. Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
  14. Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Unde se pune ştampila pe buletinul de vot

Un alt aspect esențial în procesul votării este locul unde trebuie pusă ștampila pe buletinul de vot. După ce alegătorul primește buletinul de vot, trebuie să aleagă candidatul pentru care dorește să voteze și să aplice ștampila pe caseta corespunzătoare numelui acestuia.Este important ca alegătorul să pună ștampila într-un mod clar, astfel încât votul să fie valid. Orice marcaj făcut în afara casetei respective poate duce la anularea votului. De asemenea, nu este permisă aplicarea ștampilei pe mai multe casete, deoarece aceasta ar duce la invalidarea buletinului de vot. Votul se consideră valabil doar atunci când ștampila este aplicată pe o singură casetă, în dreptul numelui unui singur candidat.