La data de 31.05.2025, orele 21:19, polițiștii din cadrul Secției nr. 7 Poliție Rurală Mălini au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie de 27 ani, din sat. Baia, com. Baia, cu privire la faptul că a fost agresată de către soțul său.
Echipajul de serviciu s-a deplsat în regim de urgență la adresa indicată, iar cu prilejul cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că femeia locuiește în sat/com. Baia și este căsătorită cu soțul său în vârstă de 31 ani, de aproximativ 7 ani.
În data de 31.05.2025, în jurul orei 21:10, cei doi se aflau la domiciliul comun, iar pe fondul consumului de alcool din partea bărbatului, acesta din urmă și-a lovit soția, provocându-i leziuni minore și distrugerea ochelarilor de vedere. De asemenea, persoana vătămată a relatat faptul că i-a fost luat și telefonul mobil.
În cauză a fost întocmit formular de evaluare a riscului pentru femeia de 27 ani, ocazie cu care a rezultat faptul că există risc iminent și a fost emis un ordin de protecție provizoriu împotrivasoțului femeii, pentru o perioadă de 5 zile.
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „violența în familie”, faptă prev. și ped. de art. 199 alin. 1 rap. la art. 193 alin. (1) din Codul Penal, „distrugerea” faptă prev. și ped. de art. 253 alin (1) și „furtul” faptă prev. și ped. de art. 228 alin (1) ce va fi soluționat procedural de către lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Baia sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.
Ordinul provizoriu de protecție este un instrument legislativ extrem de eficient și util care dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.
Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.