BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Orban il invita pe Putin la Budapesta. Ce spune liderul de la Kremlin

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat miercuri că i-a sugerat președintelui rus Vladimir Putin să declare un armistițiu imediat şi să discute cu liderii ucrainean, francez și german.

Orban, al cărui partid a câștigat recent alegerile legislative din Ungaria și care are o relație apropiată cu Putin, a adăugat că l-a invitat la Budapesta pe liderul de la Kremlin.Aici, Putin ar urma să discute cu liderii din Franța, Germania și Ucraina.

„El (Putin) a spus ‘da’, însă cu condiții”, a precizat Orban, fără a oferi alte detalii.

Premierul ungar menționat că inițiativa apelului telefonic i-a aparținut liderul rus, după ce l-a felicitat deja pentru victoria în alegerile care au avut loc duminică.

Kremlinul a confirmat, la rândul său, într-un comunicat, că Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, despre organizarea de negocieri între Rusia și Ucraina.

Orban, despre crimele de la Bucha: „Trăim într-o epocă de manipulare masivă”

Ungaria, țară membră a Uniunii Europene și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), nu l-a condamnat în mod explicit pe Vladimir Putin de la declanșarea ofensivei militare ruse, chiar dacă Budapesta a denunțat invazia rusă.

„Ceea ce este sigur e că noi nu vom trimite arme Ucrainei. Noi nu vom ceda presiunii pentru a extinde sancțiunile la petrolul și gazul rusesc”, a precizat Viktor Orban.

Întrebat cu privire la orașul ucrainean Bucea, din nord-vestul Kievului, unde numeroase cadavre au fost descoperite săptămâna trecută, după plecarea rușilor, Orban și-a exprimat scepticismul și s-a delimitat de valul de condamnări ale țărilor occidentale.

„Cred că trebuie examinate toate atrocitățile. Trăim într-o epocă de manipulare masivă”, a afirmat el, cerând o anchetă „independentă şi echitabilă” și îndemnând la protejarea civililor „cu orice preț”