BREAKING NEWSJUSTIȚIE

Opt suceveni judecați pentru exploatarea sexuală a unor minore au scăpat de răspundere prin prescripție: faptele erau mai vechi de 10 ani

Tribunalul Suceava a dispus în ședința din 17 ianuarie încetarea procesului penal, prin prescriere, în dosarul de trafic de persoane al procurorilor DIICOT Suceava privind exploatarea sexuală a unor minore în municipiul Suceava și în Italia.

Încetarea procesului penal prin prescriere a venit oarecum firesc, fiind vorba de fapte comise în mare parte în anul 2011 şi parţial în 2012. Deci acum mai bine de 10 ani.

Procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au trimis în instanță dosarul în aprilie 2019, când nu exista prevederea Curții Constituționale privind prescripția faptelor cu o anumită vechime, în funcție de încadrarea juridică.

Procurorii susţin că unele dintre fetele minore au fost scoase din ţară cu ajutorul unor procuri notariale date de părinţii acestora, care au fost induşi în eroare prin promisiunea falsă a oferiri unui loc de muncă bine plătit în străinătate.

Una dintre minorele duse în Italia le-a declarat anchetatorilor că întreţinea relaţii sexuale cu 5-6 clienţi pe noapte, tariful fiind în medie de 50 de euro, bani pe care îi primea integral Aida Stan, rezultă din cercetări. Când se împotrivea, minora era lovită cu pumnii şi ameninţată cu moartea, se arată în actul de sesizare a instanţei.

Ca regulă generală, minorele exploatate sexual provin din medii defavorizate, familii dezorganizate ori chiar fără părinţi şi date în plasament.