ECONOMIC

Operatiuni de incasari si plati in numerar – plafoane si interziceri. noile prevederi pentru reducerea plăţilor cu numerar

Începând cu 9 mai, plăţile în numerar către firme se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de persoană. De asemenea, încasările în numerar de la operatorii economici se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.,arata economica.net.

Românii nu vor mai putea face tranzacții cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (între persoane fizice) și de 10.000 de lei pe zi (între persoanele fizice și juridice), începând cu data de 9 mai, potrivit noii legi.

Astfel, sunt interzise încasările în numerar, integral sau fragmentate, pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare depășește 5.000 lei, respectiv 10.000 lei.

De asemenea, sunt limitate încasările în numerar de la persoane fizice, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de persoană. Fac excepție încasările de la persoanele fizice ce pot să depășească acest plafon pentru contracte de vânzare cumpărare cu plata în rate.

Documentul limitează și plățile făcute între persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro, la cursul de joi al BNR). Cu alte cuvinte, orice vânzare, cumpărare/împrumut între două persoane fizice poate fi făcută cash doar până la acest plafon, restul prin bancă.

Limitarea plăților în numerar include și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, liber profesioniștii, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică.

Legea nu vizează depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, inclusiv în automatele de încasări în numerar și nici plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizației și a cazării pe timpul deplasării, precum și a cheltuielilor neprevăzute.

De asemenea, nu este limitată plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului general consolidat al statului.

Plafonul poate fi depășit, conform legii, și pentru retragerea de numerar din conturi deschise la bănci pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal.

Totodată, Legea prevede limitarea comisioanelor interbancare la maxim 0,2% pentru cardurile de debit și la 0,3% pentru cardurile de credit, însă această prevedere intră în vigoare la un an de la publicarea actului normativ. Prevederile referitoare la limitarea comisioanelor interbancare se aplică peste un an.

Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru incasarile si platile in numerar se va sanctiona cu amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 de lei

sursa:economica.net