INTERNAȚIONAL

OMS invită producătorii de vaccinuri mpox să depună dosare pentru evaluarea de urgență

OMS a lansat astăzi o invitație pentru producătorii de vaccinuri mpox de a depune o expresie de interes pentru lista de utilizare de urgență (EUL).

Directorul general al OMS a anunțat la 7 august 2024 că a declanșat procesul de EUL pentru vaccinurile mpox, având în vedere tendințele îngrijorătoare în răspândirea bolii. În Republica Democrată Congo (RDC) există o epidemie gravă și în creștere, care s-a extins acum în afara țării. O nouă tulpină virală, care a apărut pentru prima dată în septembrie 2023, a fost detectată pentru prima dată în afara RDC.

Procedura EUL este un proces de autorizare a utilizării în situații de urgență, dezvoltat special pentru a accelera disponibilitatea produselor medicale nelicențiate, precum vaccinurile, care sunt necesare în situații de urgență de sănătate publică. Aceasta este o recomandare limitată în timp, bazată pe o abordare risc-beneficiu.

OMS solicită producătorilor să prezinte date pentru a se asigura că vaccinurile sunt sigure, eficiente, de calitate garantată și adecvate pentru populațiile țintă.

Acordarea unui EUL va accelera accesul la vaccinuri, în special pentru acele țări cu venituri reduse care nu au emis încă propria lor aprobare națională de reglementare. EUL permite, de asemenea, partenerilor, inclusiv Gavi și UNICEF, să achiziționeze vaccinuri pentru distribuție.

Mpox este o boală virală cauzată de virusul monkeypox, o specie din genul Orthopoxvirus. Mpox poate fi transmis la om prin contact fizic cu o persoană infectată, cu materiale contaminate sau cu animale infectate.

www.who.int