INTERNAȚIONAL

Oficialii iordanieni vor o anchetă privind accesarea telefoanelor lor mobile

S-a descoperit că telefoanele mobile a aproape 200 de iordanieni au fost infiltrate de un spyware al unei companii israeliene

Un oficial iordanian de rang înalt a cerut guvernului său să creeze o comisie care să investigheze accesul informatic ce a afectat telefoanele mobile a aproape 200 de activiști iordanieni, jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și chiar oficiali guvernamentali.

Senatorul Mustafa Hamarneh, membru al camerei superioare de elită a Iordaniei – adesea numit Consiliul Regelui, deoarece membrii săi sunt numiți de palat, și fost director al Centrului de Studii Strategice al Universității din Iordania, a declarat pentru The Media Line că problema este îngrijorătoare și că este nevoie de răspunsuri.

„Este nevoie de o comisie de anchetă care să găsească modalități de a ne apăra drepturile fundamentale ale omului și viața privată, care este garantată de constituție. Comisia ar trebui să cerceteze această problemă acum că a devenit de notorietate publică. Guvernul poate cere companiei Apple lista și ce știe despre acest hacking. Acestea sunt întrebări la care trebuie să se răspundă”, a declarat el.

Hamarneh pare să respingă orice rol intern în hacking. „Mi s-a spus că guvernul iordanian nu a cumpărat niciodată acest software Pegasus și faptul că telefoanele curții regale și ale comitetului olimpic au fost piratate înseamnă că cel mai probabil este vorba de un efort extern care probabil a inclus chiar și telefonul Majestății Sale”, a declarat Hamarneh, referindu-se la programul de spionaj Pegasus al companiei israeliene de securitate cibernetică NSO, care se pare că a fost folosit de anumite guverne din întreaga lume pentru a spiona activiști pentru drepturile omului, politicieni și jurnaliști.

Publicul iordanian a fost înfierbântat de această poveste după ce popularul site Ammon News, o agenție de știri privată și un organism de știri alternative cu sediul în Amman, a dezvăluit că printre cele 80.000 de telefoane care au fost piratate de Pegasus se aflau 200 de telefoane iordaniene.

sursa articol: www.jpost.com