INTERNAȚIONAL

Oficial israelian: Turcia este de acord să returneze o inscripție ebraică veche la Ierusalim

Inscripția din Siloam, veche de 2.700 de ani, luată de otomani și păstrată încă la Istanbul, marchează o dovadă directă a relatării din Biblie despre construcția unui tunel de către regele Ezechia în Ierusalim

Turcia a fost de acord să returneze Israelului o inscripție antică din Ierusalim, aflată în prezent la Muzeul de Arheologie din Istanbul, a declarat un oficial israelian pentru Zman Yisrael, site-ul soră în ebraică al The Times of Israel. Aceasta este considerată una dintre cele mai importante inscripții ebraice antice existente.

Gestul vine pe fondul încălzirii legăturilor dintre Israel și Turcia și a fost discutat în timpul vizitei istorice a președintelui Isaac Herzog la Ankara la începutul acestei săptămâni, a declarat un oficial de rang înalt din anturajul israelian.

Israelul a căutat de mult timp să obțină returnarea așa-numitei Inscripții Siloam, un text ebraic antic vechi de 2.700 de ani care oferă un sprijin istoric concret pentru relatarea biblică a construcției unui tunel care a adus apa de la Bazinul Siloam în Cetatea lui David, sub marginea sudică a Muntelui Templului, în timpul domniei regelui Ezechia.

Oficialul a precizat că Israelul s-a oferit să trimită Turciei un obiect valoros din punct de vedere istoric și religios, aflat în prezent într-un muzeu israelian, cel mai probabil un candelabru antic din vremea dominației otomane.

Nu a existat o confirmare imediată din partea Turciei.

Gestul arheologic de bunăvoință nu a fost abordat în timpul discuțiilor dintre Herzog și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, dar a fost pus la punct de înalți oficiali din ambele părți.

sursa articol: www.timesofisrael.com