BREAKING NEWSINTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Ofertă primită de o mamă singură: Înrolarea la război în Ucraina pentru a-şi achita datoriile la bancă

Executorii judecătoreşti din oraşul Krasnoiarsk (Siberia) i-ar fi ordonat unei mame singure, cu doi copii, să semneze un contract cu Ministerul Apărării rus şi să meargă la război în Ucraina pentru a putea să-şi achite datoriile la bancă, relatează dpa, citând media ruse, conform Agerpres.

Femeia, mamă a doi copii – unul de 9, altul de 13 ani – a găsit sub ştergătoarele de parbriz ale maşinii sale o citaţie, potrivit ei, la biroul de recrutare militară din districtul local, a relatat marţi site-ul Ngs24 din regiunea Krasnoiarsk.

Femeii i s-a spus să se înroleze ca soldat în armata rusă, „ceea ce îi va permite să ia măsuri pentru a-şi achita datoriile în cadrul procedurii de colectare obligatorie”, se arată în scrisoarea publicată de Ngs24.

„Ei îmi propun să mă prezint la biroul de recrutare şi înrolare şi să plec în baza unui contract în zona ‘operaţiunii militare speciale’ (după cum numeşte Rusia oficial războiul pe care îl duce în Ucraina, n.r.) pentru a-mi plăti datoria. Iată prima foaie de hârtie în care mă roagă să mă prezint [la biroul de înregistrare şi înrolare militară], iar pe a doua foaie scrie cu cât sunt datoare băncii. Şi asta – spun ei – mă va ajuta să închid creditul. Nu este clar unde să duc copiii”, a declarat Olga pentru Ngs24.ru.

Femeia a făcut un împrumut de 800.000 de ruble (8.400 de dolari) de la Sberbank (Banca de Economii a Rusiei) pentru renovarea apartamentului, dar nu a mai reuşit să achite creditul după divorţ.

Dar femeia nu are livret militar şi nici studii medicale pentru a se putea înrola ca soră medicală.

În plus, ea mai spune că este singur întreţinător al celor doi copii şi nu-i poate lăsa de izbelişte.

Ofertă pentru rău-platinici

Jurnaliştii de la Ngs.24 au cerut explicaţii serviciului executorilor judecătoreşti din Krasnoiarsk, unde li s-a spus că ceea ce a primit femeia este doar un pliant şi nu o citaţie propriu-zisă.

Astfel de recomandări nu sunt personalizate şi au un caracter informativ pentru rău platnici, deoarece colectarea creanţelor este suspendată dacă aceştia participă la operaţiunile armate (în Ucraina), a declarat un reprezentant al serviciului citat.

Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina cu peste 20 de luni în urmă şi a anunţat o mobilizare parţială a 300.000 de rezervişti în toamna anului trecut, pe fondul pierderilor mari din timpul luptelor.

Potrivit observatorilor, autorităţile ruse doresc să evite o nouă mobilizare deocamdată, întrucât măsura ar fi nepopulară înaintea alegerilor de anul viitor. În schimb, Moscova se bazează pe angajarea în armată pe bază de contract pe o durată limitată, citează stiripesurse.ro.