Studiul, publicat în această lună în jurnalul de specialitate Pharmacological Research, reprezintă o schimbare de paradigmă, a declarat Dr. Bina Joe, cercetător în domeniul hipertensiunii la UToledo și autor principal al lucrării.
„Întrebarea pe care ne-o punem întotdeauna este dacă putem exploata microbiota pentru a ne ajuta sănătatea, pentru care tensiunea arterială optimă este un semn cardinal. Până acum, am spus pur și simplu că modificările microbiotei joacă un rol în tensiunea arterială ridicată sau în hipertensiunea arterială. Acestea sunt constatări importante, dar nu au întotdeauna o aplicație translațională imediată”, a spus ea. „Aceasta este prima dată când am arătat că putem face cu adevărat acest lucru. Este o dovadă de principiu că puteți folosi microbiota pentru a face produse care să vă îmbunătățească în mod măsurabil sănătatea.”
Joe, profesor universitar distins și președinte al Departamentului de Fiziologie și Farmacologie din cadrul Colegiului de Medicină și Științe ale Vieții din UToledo, este un pionier în studierea legăturii dintre bacteriile care trăiesc în intestinul nostru și reglarea tensiunii arteriale.
În cea mai recentă cercetare a sa, Joe și echipa sa au testat Lactobacillus paracasei, o bacterie intestinală benefică, care a fost special modificată pentru a produce o proteină numită ACE2 la șobolanii de laborator care sunt predispuși la hipertensiune și care nu pot produce în mod natural ACE2.
ACE2 a stârnit un interes considerabil în ultimii ani datorită rolului său de receptor cheie pentru virusul care provoacă COVID-19.
Cu toate acestea, proteina reglează, de asemenea, în mod negativ sistemul renină-angiotensină care generează angiotensina II, un hormon care crește tensiunea arterială în mai multe moduri, inclusiv prin constricția vaselor de sânge.
Prin hrănirea șobolanilor cu bacteria Lactobacillus paracasei modificată ca probiotic, cercetătorii au reușit să introducă ACE2 umană în intestinele lor, ceea ce a redus în mod specific angiotensina II din intestine și, la rândul lor, le-a scăzut tensiunea arterială.
Interesant, însă, efectele de scădere a tensiunii arteriale au fost observate doar la șobolanii femele. Deși nu a existat nicio diferență în ceea ce privește expresia ACE2 între șobolanii masculi și cei femele, doar șobolanii femele au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale.
Cercetătorii nu sunt siguri de ce anume s-a întâmplat acest lucru, dar Joe speculează că are legătură cu faptul că femelele, dar nu și masculii, au două copii funcționale ale ACE2.
Gena care codifică ACE2 este localizată într-o regiune a cromozomului X care scapă unui fenomen genetic numit inactivare X. Se pare, a spus Joe, că a avea două copii funcționale ale ACE2 este extrem de important pentru femei, deoarece atunci când ambele copii au fost pierdute, femeile au avut un nivel mult mai ridicat de hipertensiune arterială în comparație cu bărbații.
„Prin urmare, femelele par să accepte cu ușurință tot ajutorul pe care îl pot primi de la microbiota intestinală care furnizează ACE”, a spus ea. „Pentru moment, aceasta este o teorie care necesită dovezi experimentale suplimentare”.
Cu toate acestea, chiar și cu rezultatele diferite între șobolanii masculi și femele, Joe a spus că descoperirile reprezintă o etapă importantă între teoria de a valorifica bacteriile pentru a trata hipertensiunea și alte afecțiuni cronice și posibilitatea practică de a o aduce în clinică.
„Au existat întrebări cu privire la medicina microbiomului – este o modă sau este reală? Aceasta este o demonstrație extrem de interesantă că putem exploata bacteriile pentru a lucra pentru noi și funcționează pentru hipertensiunea arterială, ceva ce afectează o parte semnificativă a populației”, a spus ea. „Este acea rază de speranță că s-ar putea să nu aveți nevoie de medicamente tradiționale pentru a vă ține sub control tensiunea arterială”.
Potrivit datelor de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, aproape jumătate dintre adulții americani suferă de hipertensiune arterială și doar aproximativ unul din patru dintre aceștia își controlează tensiunea arterială.
Deși rareori prezintă simptome, tensiunea arterială necontrolată este un factor de risc major pentru atac de cord, accident vascular cerebral și boli renale.
Joe a declarat că sunt necesare mai multe cercetări, inclusiv studii privind ceea ce se întâmplă atunci când bacteriile producătoare de ACE2 sunt introduse la animale al căror organism produce deja proteina în mod natural și orice efecte secundare care ar putea apărea odată cu creșterea nivelului de ACE2 în intestin.
Cu toate acestea, cercetarea, prima de acest gen de la UToledo, deschide o fereastră către potențialul substanțial de exploatare a bacteriilor care trăiesc în intestinul nostru în beneficiul nostru.
„Este o posibilitate reală ca noi să putem folosi bacteriile pentru a corecta hipertensiunea. Este un lucru important, iar conceptul ar putea fi aplicat și la alte boli”, a spus ea. „De exemplu, dacă nu reușiți să vă controlați zahărul, putem pune o bacterie să producă o proteină care să vă reducă glicemia? Există încă o mulțime de întrebări la care trebuie să se răspundă, dar acum știm că paradigma funcționează.”
sursa: sciencedaily.com