BREAKING NEWSCULTURĂULTIMA ORĂ

O bătrână din Bilca, iubitoare a tradițiilor. De 50 de ani face parte din Grupul Folcloric ,,Altița,, cunoscut sub numele de ,, Babele de la Bilca,,

O bătrână din Bilca, iubitoare a tradițiilor din Bilca. În vârstă de 77 de ani, Felicia Cuciureanu,, este  deja cunoscută pentru melodiile tradiționale din vatra folclorcă Rădăuți. De 50 de ani face parte din Grupul Folcloric cunoscut ca ,, Babele de la Bilca,,.
Copil fiind a îndrăgit cântecul popular, remarcându-se la serbările școlare și spectacolele organizate în Căminele Culturale unde, cânta singură, fără acompaniament. Talentul l-a moștenit de la mama sa, Elena, o horitoare cunoscută în sat și apreciată pentru talentul ei.
Felicia Cuciurean s-a născut pe 1 septembrie 1946 in localitatea Bîlca din județul Suceava.
Așezat în depresiunea Rădăuților, satul Bîlca s-a făcut cunoscut în țară prin grupul folcloric de bărbați și femei care jucau și cântau, precum și prin portul popular deosebit, dar mai ales prin grupul de femei “Altița”, cunoscute ca “Babele de la Bilca”. Felicia Ciucurean coordonează grupul „Altita” încă din anul 1970.

Rapsod popular din vocație, păstrătoare și creatoare de folclor, Felicia Cuciurean a cules sau creat de-a lungul vieții zeci de versuri și cântece populare. Le păstrează scrise de mână, într-un caiet și pe unele le cântă ea sau așteaptă să le dea mai departe pentru a fi purtate prin lume. A cântat la nunți, botezuri, cumătrii, înmormântări, hramuri, acolo unde a fost invitată.
Rapsodul Felicia Cuciureanu, doinitoare fără pereche, se remarcă și prin priceperea ei de a crea versuri pentru melodiile tradiționale din vatra etnofolclorică Rădăuți dintre care amintim: ,,Crești pădure și te-ndeasă”, ,,Căsuța mi-i sub pădure”. Din anul 1970 este coordonatoarea Grupului folcloric ,,Altița” cunoscut ca ,,Babele de la Bilca”.
La concursuri și festivaluri județene a mers împreună cu Grupul vocal „Altița” Bilca, pe care îl coordonează începând cu anul 1970. Felicia Ciucurean a intrat din același an și în grupul „Babelor din Bilca” și duce prin lume faima dansului „Bătrâneasca de la Bilca”, un simbol al păstrării tradiţiei jocului şi portului dintr-o străveche vatră bucovineană. Înainte de 89, Grupul de la Bilca şi Fetele de la Căpâlna erau cele mai cunoscute grupuri femeieşti din ţară.De la mama sa a învățat a cânta și prima scenă i-au fost serbările școlare. Cântă și astăzi și o va face atâta timp cât o putea. Felicia Ciucurean şi-a învățat nepoata, pe Lenuța Cuciurean, chiar în casa ei, ca să fie sigură că îi va duce mai departe cântecele.
Festivaluri si concursuri la care a participat:
Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” la Chișinău, Republica Moldova (1992); Toate edițiile Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” de la Câmpulung Moldovenesc, unde în 2011 a primit Premiul de Excelență; Festivalul – Concurs „Plaiuri Bucovinene”, Suceava.Rapsodul Felicia Cuciurean se remarcă și prin priceperea ei de a crea versuri pentru melodiile tradiționale din vatra etnofolclorică Rădăuți.Este o iubitoare de folclor și tradiție, îndemnând tinerii să păstreze doinele, cântecele și bocetele bucovinenilor. În anul 2013 a obținut titlul de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii.sursa:vatra-mcp.ro

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information