NAȚIONALPOLITIC

Ample remanieri guvernamentale se anunță în România. Schimbările în Guvern vin ca urmare a scandalurilor și nevoii de aer proaspăt

O amplă remaniere guvernamentală bate la ușa celor două partide: PSD și PNL  fie ca urmare a scandalurilor în care sunt implicați miniștrii, fie pentru că cele două partide vor să aducă un suflu nou în Guvern.

Primul ministru care va pleca este Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării. Acesta a câștigat președinția CJ Brașov și va pleca în teritoriu, scrie stiripesurse.ro.

În PNL există o dezbatere aprinsă, pentru că unii l-ar fi dorit pe Gheorghe Flutur la Dezvoltare, dar există și o tabără care susține că partidul nu poate premia pierzători. Gheorghe Flutur a fost surpriza neplăcută a alegerilor locale, după ce a pierdut șefia CJ Suceava în fața tânărului Gheorghe Șoldan, de la PSD.

În acest context, bătălia în PNL pentru Ministerul Dezvoltării rămâne deschisă.

Trei nume grele pe lista remaniaților: Finanțe, Interne și Sănătate

În interiorul PNL prind tot mai multă putere vocile care solicită remanierea ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta este acuzat de o comunicare defectuoasă, dar mai ales pentru faptul că are o relație prea apropiată cu premierul Marcel Ciolacu și nu ascultă ordinele venite de la PNL. Dacă ar fi să plece, principala opțiune pentru înlocuirea lui Boloș ar fi economistul Gabriel Biriș

Este posibil ca Marcel Boloș să scape de remaniere, tot la intervenția premierului Marcel Ciolacu. În această toamnă, Guvernul pregătește un pachet fiscal major, iar demiterea ministrului de Finanțe ar genera deranj mare.

Un alt ministru liberal care este „pe făraș” este Cătălin Predoiu, ministru de Interne. Acesta este acuzat că, de fapt, nu conduce Internele, jocurile fiind făcute de către Bogdan Despescu.

Este posibil ca Predoiu să fie înlăturat din echipa guvernamentală, mai ales că liberalii au stăpânesc cu mână forte Ministerul de Interne, în ultimii ani.

Tot la nivelul PNL se discută și despre o posibilă remaniere a Ligiei Deca, dar aici este nevoie și de „binecuvântarea” lui Klaus Iohannis. Conducerea PNL ar vrea să-și impună omul la Educație, dar Klaus Iohannis încă are un cuvânt greu de spus.

Și Rafila are sabia deasupra capului

De partea cealaltă, la PSD, principalul vizat de o remaniere ar fi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Scandalul ororilor de la spitalul Sfântul Pantelimon i-ar putea fi fatal ministrului.

Premierul Marcel Ciolacu și-a trimis Corpul de Control la Ministerul Sănătății pentru a verifica modul în care s-a efectuat controlul la spitalul Sfântul Pantelimon. Dacă lucrurile ies rău pentru Alexandru Rafila, acesta ar putea fi demis din funcție.

În perioada imediat următoare, atât la PSD, cât și la PNL, vor fi congrese, iar Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor fi legitimați. Este posibil ca remanierea să fie prima acțiune de forță pe care să o întreprindă cei doi lideri.