BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Numărul ucrainenilor care revin la muncă este în creștere – sondaj

În Ucraina, se observă o creștere treptată a numărului de persoane care se întorc la muncă. Dintre cei care au avut un loc de muncă înainte de război, 59% continuă să lucreze (46% în martie).

Acest lucru este dovedit de un sondaj al grupului sociologic „Rating”, publicat pe 28 aprilie.

În special, numărul celor care lucrează în modul obișnuit a crescut (de la 23% la 32%). 24% dintre respondenți lucrează part-time sau de la distanță, iar 3% au un nou loc de muncă.

Cei mai mulți dintre angajați sunt rezidenți din regiunile de vest și centru (aproximativ 60%).

Recuperarea treptată a ocupării forței de muncă se observă în centrul, sudul și estul Ucrainei. În vest, în schimb, situația s-a stabilizat de la începutul lunii aprilie.

În același timp, 39% dintre respondenții care aveau un loc de muncă înainte de război sunt încă șomeri (53% în martie și 41% la începutul lunii aprilie).

Potrivit sondajului, 54% dintre respondenții care și-au pierdut locul de muncă în timpul războiului cred că se vor putea întoarce la locurile de muncă anterioare, iar alți 40% – nu.

Sociologii spun că locuitorii rurali, bătrânii și femeile nu cred cel mai mult în revenirea la locurile de muncă anterioare. Potrivit sondajului, două treimi dintre respondenții care și-au pierdut locul de muncă în urma războiului sunt gata să-și schimbe locul de muncă.

58% dintre respondenți sunt de acord să treacă printr-un proces de  recalificare pentru o altă profesie, iar 49% sunt pregătiți să lucreze într-o altă regiune a țării. Majoritatea celor care sunt gata să-și schimbe profesia și locul de muncă sunt  din regiunile de est.

Sondajul a avut loc pe 26 aprilie 2022 în rândul a 1.000 de cetățeni ai Ucrainei cu vârsta de peste 18 ani din toate regiunile, cu excepția teritoriilor ocupate temporar din Crimeea și Donbas. Eșantionul este reprezentativ după vârstă, sex și tip de așezare.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu