ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONALULTIMA ORĂ

Nu sunt depăşiri ale radioactivităţii, acum, în România! Stația de pe Vârful Toaca, din Munţii Ceahlău, aflată la 1.904 metri altitudine, va semnala prima un accident nuclear în Ucraina

Niciuna dintre Staţiile de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) nu indică depăşiri ale radioactivităţii în România, pe fondul conflictului din Ucraina, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru, a explicat că, în cazul unui accident nuclear în Ucraina, primele semne de radioactivitate vor fi înregistrate la Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munţii Ceahlău, aflată la 1.904 metri altitudine, care este cea mai apropiată de graniţa de nord a României.

Potrivit statisticilor, în acest punct au fost detectate primele semne de radioactivitate şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima.

„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcţionează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situaţii precum cea de acum, în care se vorbeşte despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.

Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din judeţul Neamţ, pentru că aceasta este cea mai apropiată de graniţa cu Ucraina şi se află la cea mai mare înălţime. Potrivit specialiştilor noştri, aceeaşi staţie a dat alarma şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima.

O altă staţie extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălţime, este cea de la Babele, din Munţii Bucegi.

În prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri”, a spus preşedintele ANPM, potrivit unui comunicat al instituţiei.