INTERNAȚIONAL

‘Nu ne temem de nimeni’ – Ucrainenii ridică steaguri pentru a sfida teama de invazia Rusiei

Ucrainenii au sărbătorit miercuri „Ziua Unității”, o sărbătoare pe care președintele Volodymyr Zelenskiy a creat-o săptămâna aceasta după ce Rusia a masat trupe în apropierea granițelor Ucrainei.

Ucrainenii au arborat miercuri steagurile naționale și au intonat imnul țării pentru a-și arăta unitatea în fața temerilor legate de o invazie rusă despre care puterile occidentale au spus că ar putea fi iminentă.

Steagurile galbene și albastre au fluturat în fața școlilor, a spitalelor și a multor magazine pentru a marca „Ziua Unității”, o sărbătoare pe care președintele Volodymyr Zelenskiy a creat-o săptămâna aceasta după ce Rusia a masat trupe în apropierea granițelor Ucrainei.

Rusia a negat că va invada, dar a avertizat că ar putea întreprinde acțiuni „tehnico-militare” nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cererile sale de securitate, inclusiv restricțiile privind NATO.

Pe principalul bulevard Khreshchatyk din Kiev, unde steagurile decorau birourile guvernamentale, pentru mulți era o activitate obișnuită.

„Doar o zi normală, dar aceste steaguri sunt aici cu un scop, pentru a arăta că nu ne temem de nimeni. Nu ne-au speriat”, a declarat Mykola, care administrează un mic stand de cafea.
Un difuzor de la un birou guvernamental local din capitala Kiev a răsunat cântece patriotice, în timp ce televiziunile și canalele guvernamentale de pe Youtube au difuzat discursuri și reamintiri entuziaste ale națiunii ucrainene.

Într-un discurs televizat, Zelenskiy a declarat că ucrainenii sunt uniți în jurul unei dorințe comune „de a trăi în pace, fericiți, într-o familie, copiii cu părinții”.

„Nimeni nu poate să ne iubească patria așa cum o facem noi. Și numai noi, împreună, ne putem proteja căminul”, a spus el.

Zelenskiy, el însuși un utilizator activ al rețelelor de socializare, i-a îndemnat pe ucraineni să posteze fotografii și videoclipuri cu steagul ucrainean și să adauge hashtag-uri. Pe Instagram, utilizatorii au postat sub #UnityDay.

Zelenskiy a declarat de mult timp că, deși crede că Rusia amenință că îi va ataca țara, probabilitatea unei invazii iminente a fost supraestimată de aliații occidentali, ca răspuns la eforturile Moscovei de a intimida Ucraina și de a semăna panică.

Mykhailo Podolyak, un consilier al șefului de cabinet al lui Zelenskiy, a declarat săptămâna aceasta că președintele a ales 16 februarie ca sărbătoare patriotică în mod parțial ironic, ca răspuns la informațiile din mass-media potrivit cărora o invazie ar putea avea loc miercuri.

Marți, Ministerul rus al Apărării a declarat că unele trupe se întorc la bazele lor după exerciții. Statele Unite și aliații săi au declarat că nu au verificat mișcarea până în prezent. Președintele american Joe Biden a declarat că peste 150.000 de soldați ruși sunt desfășurați în prezent în apropierea Ucrainei.

La câteva ore după anunțul Moscovei, Ucraina a declarat că rețelele online ale Ministerului Apărării și a două bănci au fost copleșite de un atac cibernetic. Deși Kievul nu a precizat cine se află în spatele incidentului, o declarație a sugerat că arată cu degetul spre Rusia.

„Toată lumea vrea să ne sperie și noi suntem aici pentru a rămâne”, a declarat Ludmila, o pensionară, care purta un mic steag ucrainean la reverul hainei sale.

sursa articol: www.jpost.com