SĂNĂTATE

Nu este precizat costul unei asemenea operatii. Intervenție chirurgicală în premieră pentru județul Suceava la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou ”

În cursul săptămânii trecute, la Spitalul Județean„ Sf. Ioan cel Nou ” Suceava, a fost efectuata o intervenție chirurgicală în premiera pentru județul nostru care a constat în excizia unui carcinom scuamocelular de buza și a ganglionilor santinela din regiunea submandibulară.

Pacientul a fost un bărbat de 53 de ani care a dezvoltat o formațiune tumorală agresivă la nivelul buzei inferioare, care a fost în prima fază excizată in urma cu 1 lună. În cadrul laboratorului de Anatomie Patologica dr. Adelina Șerban, sub coordonarea doamnei dr. Andreia Botezan, a examinat formațiunea și a identificat un carcinom scuamos bine-diferențiat. Probabilitatea de a trimite metastaze pe cale limfatică fiind ridicată la un carcinom atât de agresiv, s-a decis, de comun acord cu pacientul și în conformitate cu recomandările oncologice internaționale, efectuarea unei intervenții suplimentare: excizia ganglionilor santinela.

Ganglionii santinela reprezintă primii ganglioni în care se drenează limfa provenită din zona corpului unde se afla formațiunea tumorală. Prin identificarea lor se stabilește dacă formațiunea tumorală s-a extins la sistemul limfatic. De asemenea, se evita realizarea unei intervenții mai agresive, mai de durată și mai dificil de suportat de către pacient, care ar consta în îndepărtarea unui număr cât mai mare de ganglioni limfatici regionali, pentru a identifica eventuale metastaze. Practic se caută câțiva ganglioni cheie și dacă aceștea nu sunt afectați nu mai trebuie excizați restul ganglionilor.

Identificarea ganglionilor santinela se poate efectua folosind injectarea de coloranți, sau printr-o metodă mai precisa, de ultima generație, care utilizează injectarea unui izotop radioactiv inofensiv pentru pacient, care însă poate fi urmărit intraoperator cu ajutorul unui detector portabil de radiații gamma, „ Gamma probe ”. În acest caz a fost utilizata metoda de ultima generație cu participarea colectivului Laboratorului de Medicina Nucleara din cadrul Spitalului Județean Suceava ( coordonat de dr. Gutu Mihai medic primar Medicina Nucleara si specialist in Radiologie si Imagistica Medicala, șef de lucrări la U.M.F. Iași, cu experiență de câțiva ani la Institutul Regional de Oncologie Iași cat si la un spital din Franța, cu avizul dr. Tataranu Adrian, sef de sectie Radiologie si Imagistica medicala ).

Identificarea ganglionului santinela cu ajutorul radioizotopilor este utilă și în tratamentul altor cancere agresive precum cele de sân, piele.

Până acum pentru a beneficia de aceasta intervenție era necesar ca pacientul să se deplaseze la unul dintre institutele oncologice din București, Iași sau Cluj.

Este esențială și colaborarea dintre secția de Chirurgie Plastica și cea de Oncologie formată din dr. Dana Semen, dr. Adeline Tintila, dr. Anca Ababneh-Dumitrovici, dr. Silvia Ginghina, dr. Doina Ganea.

Echipa operatorie pentru interventia de zilele trecute a fost formata din: dr Mircea-Dinu Bordiniuc medic chirurgie plastica, dr. Alina Buciu si dr. Danut Barbunc medici anestezisti, asistente de bloc operator Simona Ciobica si Loredana Paduret.