INTERNAȚIONAL

Noutăți în Ucraina: Legea privind canabisul medicinal intră în vigoare. Descoperă regulile pentru cultivare, licențiere și comercializare

Pe 16 august, în Ucraina a intrat în vigoare o lege care reglementează circulația plantelor din genul Cannabis pentru scopuri medicale, industriale și științifice. Aceasta va ajuta pacienții care necesită tratamente specifice.

Potrivit Ministerului Sănătății, utilizarea canabisului în scopuri medicale este permisă de astăzi. Legea prevede că rășina plantei, extractele și tincturile sunt excluse din lista substanțelor deosebit de periculoase. Legea specifică faptul că concentrația de tetrahidrocanabinol (THC) în paiele uscate de canabis medicinal trebuie să fie egală cu sau mai mare de 0,3%.

De asemenea, au fost elaborate condiții de licențiere pentru cultivarea canabisului medicinal, care urmează să fie discutate în curând de Cabinetul de Miniștri. Întregul lanț de circulație a canabisului medicinal, de la import sau cultivare până la eliberarea către pacient în farmacie, va fi supus controlului de licență.

Legea reglementează, de asemenea, procedura de achiziționare a semințelor plantelor. În special, semințele trebuie să aibă un certificat de calitate și să fie înregistrate în Registrul de Stat al soiurilor de plante admise pentru distribuire în Ucraina.

Începând cu 16 august, testele de laborator pentru determinarea conținutului de THC vor fi efectuate exclusiv în laboratoarele de stat, iar probele de plante vor fi colectate cu participarea Poliției Naționale.

Ministerul Sănătății subliniază că fiecare operațiune cu canabis medicinal va fi înregistrată în sistemul electronic în ziua următoare realizării acesteia. Sistemul va deveni operațional în toamna anului 2024.

Medicamentele pe bază de canabis medicinal vor fi fabricate în farmacii și vor fi prescrise pe bază de rețetă pacienților pentru care medicamentele convenționale nu au efect terapeutic sau provoacă reacții adverse severe.

Aceste medicamente vor putea fi achiziționate în Ucraina doar pe bază de rețetă electronică, în care vor fi specificate forma farmaceutică și dozajul, precum și denumirile substanțelor active din compoziția lor.

Se așteaptă ca medicamentele pe bază de canabis medicinal să fie disponibile pacienților sub formă de picături orale, capsule solide și paste dentare.

Totodată, de astăzi este permis importul medicamentelor pentru uz personal pe bază de rețetă medicală, precum și importul substanței vegetale.