BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Norvegia va aloca aproximativ 200 milioane de dolari pentru achiziționarea gazelor naturale pentru Ucraina

Norvegia a semnat un acord prin care va aloca aproape 200 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să cumpere gaze naturale în această iarnă, a anunțat luni guvernul norvegian într-un comunicat, potrivit CNN.

Finanțarea în valoare de 2 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 195 milioane de dolari) va fi „canalizată” prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Aceasta face parte dintr-un pachet de 10 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 976 milioane de dolari) pe care guvernul norvegian l-a alocat Ucrainei în 2022 și 2023, se arată în comunicat.

„Ucraina a cerut în mod specific Norvegiei sprijin pentru achiziționarea de gaze naturale în această iarnă. Momentul este critic și suntem foarte mulțumiți că BERD va fi partenerul nostru în realizarea achizițiilor de gaze”, a declarat ministrul norvegian de Finanțe, Trygve Slagsvold Vedum, în comunicat.

„Este important să canalizăm sprijinul prin intermediul unei organizații consacrate și recunoscute la nivel internațional, care va asigura o utilizare eficientă și transparentă a finanțării”, a mai spus acesta.

Compania energetică ucraineană de stat Naftogaz va fi „beneficiarul oficial al gazului” în Ucraina, în timp ce plățile vor fi efectuate direct către furnizorii europeni de gaz „care au primit aprobarea prealabilă”, se mai arată în declarație.