ACTUALITATENAȚIONAL

Noi biruri la stat?Românii care dețin în conturi sume mai mari de 2.400 de lei, și nu declară veniturile din dobânzi, vor fi taxați suplimentar?!

În contextul deficitului bugetar tot mai mare, statul vrea să reducă evaziunea fiscală și să eficientizeze colectarea impozitelor. Astfel,ANAF ar fi introdus taxe suplimentare pentru persoanele care dețin în conturile bancare sume ce depășesc 2.430 lei și nu își declară veniturile generate din dobânzi, dividende, depozite sau tranzacții cu criptomonede. Iată ce zice Fiscul!

Începând din acest an, ANAF  vrea să descurajeze nedeclararea veniturilor pasive, contribuind astfel la creșterea transparenței în sistemul fiscal. În acest sens, instituția ar fi introdus taxe suplimentare pentru românii care dețin în conturile bancare sume ce depășesc 2.430 lei și nu își declară veniturile generate din dobânzi, dividende, depozite sau tranzacții cu criptomonede.

Penalitățile și taxele suplimentare ar fi aplicate însă celor care nu respectă noile obligații, asigurând o mai bună aliniere a contribuțiilor la resursele publice.

Astfel, ANAF ar verifica de acum înainte orice cont cu sume ce depășesc pragul minim, indiferent de banca la care se află fondurile. Această măsură are ca scop principal reducerea evaziunii fiscale și asigurarea unei colectări corecte a impozitelor datorate pe veniturile pasive. În aceste condiții, autoritățile vor monitoriza periodic activitatea bancară, astfel încât nedeclararea veniturilor să fie ușor identificată și sancționată.

Ce zice ANAF!

ANAF clarifică următoarele:

Așa cum am precizat și anul trecut, reiterăm faptul că pentru sumele existente în conturile bancare nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate sau impozit pe venit.

Potrivit Codului Fiscal pentru veniturile din dobânzile generate de aceste sume se datorează impozit pe venit și, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate având în vedere plafoanele stabilite de lege. Reamintim că regimul actual de plată a CASS pentru veniturile din investiții (inclusiv dobânzi) este instituit din anul 2018.

Ce trebuie să știe românii

Este esențial ca toți cei care au venituri din surse precum dobânzi, chirii sau dividende să fie conștienți de obligațiile fiscale și să își declare veniturile corect, pentru a evita orice probleme cu autoritățile fiscale. De asemenea, ANAF va efectua controale și va impune sancțiuni celor care nu respectă aceste reglementări.

De asemenea, ANAF încurajează contribuabilii să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greșite. Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela Call Center la numărul 031.40.39.160.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.