INTERNAȚIONAL

Apple, Nike, Adidas, Youtube, Mastercard, Visa, Shell, Twitter printre companiile ce au luat acțiuni față de Rusia

Apple suspendă toate vânzările de produse în Rusia

Nike părăsește, de asemenea, piața Rusia

Adidas a anunțat marți că își suspendă parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal, cu efect imediat, punând capăt parteneriatului de ani de zile dintre programul de fotbal și cel mai mare producător de îmbrăcăminte sportivă din Europa.

Maersk, una dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume, a suspendat marți livrările către și dinspre Rusia, în afară de alimente, medicamente și ajutoare umanitare, invocând impactul sancțiunilor.

Youtube a blocat marți canalele operate de posturile Russia Today și Sputnik News, finanțate de statul rus, în întreaga Europă, la câteva zile după ce sâmbătă a demonetizat temporar RT și alte canale și a împiedicat să câștige bani prin reclame pe videoclipurile sale, și a limitat accesul la aceste canale în Ucraina.

Firmele globale de plăți Mastercard și Visa au blocat din rețelele lor o serie de instituții financiare rusești vizate de sancțiuni, în conformitate cu sancțiunile occidentale, au anunțat luni și marți companiile.

The Walt Disney Company, care deține Marvel Studios, 20th Century Studios, Pixar și alte proprietăți cinematografice, a anunțat luni că își suspendă lansarea de filme în cinematografe în Rusia, inclusiv anticipatul său film Pixar „Turning Red”, „având în vedere invazia neprovocată a Ucrainei și criza umanitară tragică”.

Un purtător de cuvânt al Netflix a declarat luni pentru Wall Street Journal că, „având în vedere situația actuală”, serviciul de streaming nu intenționează să distribuie canale de știri, sport și divertisment din mass-media de stat din Rusia, în pofida unui nou regulament rusesc care impune organizațiilor cu peste 100.000 de abonați să le difuzeze, potrivit unei surse familiare cu această chestiune.

Shell a anunțat luni că va renunța la mai multe întreprinderi cu Gazprom, o companie de gaze deținută de statul rus, a căror valoare totală se ridică la aproximativ 3 miliarde de dolari.

Twitter a anunțat luni că va eticheta tweet-urile care împărtășesc informații de pe conturile media de stat din Rusia și a anunțat vineri că suspendă temporar reclamele în Ucraina și Rusia „pentru a se asigura că informațiile critice de siguranță publică sunt ridicate și că reclamele nu le diminuează”.

Airbnb a anunțat luni că va oferi locuințe gratuite, pe termen scurt, pentru 100.000 de refugiați care au fugit din Ucraina, care vor fi plătite de companie și prin donații.

Etsy a anunțat luni că anulează toate soldurile datorate companiei de către vânzătorii din Ucraina, inclusiv taxele de listare și de publicitate, care se ridică la aproximativ 4 milioane de dolari, pentru a atenua dificultățile financiare resimțite de cei din țară.

Gigantul petrolier BP a renunțat duminică la o participație de aproximativ 20% din compania petrolieră rusă Rosneft și a anunțat demisia imediată a doi membri ai consiliului de administrație al Rosneft numiți de BP, președintele BP, Helge Lund, calificând atacul Rusiei asupra Ucrainei drept un „act de agresiune” și afirmând că „implicarea BP în Rosneft, o întreprindere de stat, pur și simplu nu poate continua”.

Meta, compania mamă a Facebook, a declarat că a restricționat accesul la conturile mass-media de stat rusești din Ucraina, a blocat mass-media de stat rusești de la difuzarea de anunțuri și de la câștigarea de bani de pe conturile lor pe platformă, iar duminică a declarat că a eliminat postările legate de o campanie de dezinformare care vizează Ucraina.

Verizon a renunțat vineri, până pe 10 martie, la tarifele pentru apeluri rezidențiale și mobile către și dinspre Ucraina și a renunțat la tarifele de roaming pentru voce și text pentru cei care se află în această țară.

sursa articol: www.forbes.com