În urma unor inspecții efectuate, împreună cu alți europarlamentari, în pădurile din țara noastră, Nicolae Ștefănuță transmite că furtul de lemn este semnificativ, iar datele deținute de autorități se bat cap în cap cu realitatea.
„Dacă se taie lemn valoros dintr-o pădure virgină, dintr-o pădure seculară, nu e acelaşi lucru ca şi când tai dintr-o pădure veche, de câţiva ani, de câteva decenii. Este mult mai grav pentru ecosisteme, solul nu se mai reface, pădurea nu mai are funcţia de captare a dioxidului de carbon”.
Mai mulți europarlamentari din cadrul Comisiei de Mediu a Parlamentului European au inspectat pădurile din România și au constatat că, în realitate, datele privind furtul de lemn sunt cu mult mai mari decât cele deținute de autoritățile statului.
În urma verificărilor, delegația trimisă în România a ajuns la concluzia că furtul de lemn din țara noastră este semnificativ, urmând ca situația să fie discutată la Bruxelles..Delegaţia Parlamentului European a fost formată din Nicu Ştefănuţă, Vlad Gheorghe, Cristian Terhes, Lorant Vincze, Yana Toom, Alexander Bernhuber, Maite Pagazaurtundua şi Andrey Slabakov.
Nicu Ştefănuţă a mai precizat că este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens/ EFA) şi este în prezent membru al comisiei de Bugete şi al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi şi Turism (TRAN) şi face parte din delegaţia Parlamentului pentru Relaţiile UE cu Moldova, precum şi din Delegaţia Parlamentului pentru relaţia cu NATO.