POLITIC

Nicolae Ștefănuță, după inspecțiile efectuate în pădurile din România: „Furtul de lemn este semnificativ”

În urma unor inspecții efectuate, împreună cu alți europarlamentari, în pădurile din țara noastră, Nicolae Ștefănuță transmite că furtul de lemn este semnificativ, iar datele deținute de autorități se bat cap în cap cu realitatea.

„Dacă se taie lemn valoros dintr-o pădure virgină, dintr-o pădure seculară, nu e acelaşi lucru ca şi când tai dintr-o pădure veche, de câţiva ani, de câteva decenii. Este mult mai grav pentru ecosisteme, solul nu se mai reface, pădurea nu mai are funcţia de captare a dioxidului de carbon”.

Mai mulți europarlamentari din cadrul Comisiei de Mediu a Parlamentului European au inspectat pădurile din România și au constatat că, în realitate, datele privind furtul de lemn sunt cu mult mai mari decât cele deținute de autoritățile statului.

„Am constatat că datele oficiale sunt de necrezut. Am fost la Suceava, iar acolo ni s-a spus că 0,15% din lemnul exploatat este ilegal. Cu toate acestea, datele sunt contrazise de constatările Poliției, care arată că peste 3% din lemnul transportat este ilegal. De asemenea, Institutul Național de Cercetări Silvice a avansat cifra la 50%, în timp ce pădurarii și oamenii pe care i-am întâlnit ne-au spus că la fiecare lemn vândut pe acte, un alt buștean trece fără acte”, a spus Nicolae Ștefănuță, europarlamentar.
„Comisarul European pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, are deja pe masă decizia privind procedura de infringement în cazul defrişărilor ilegale din România. Este în interesul nostru să oprim furturile ca să nu avem infringement, adică amenzi uriaşe de la Comisia Europeană”, adaugă eurodeputatul.

În urma verificărilor, delegația trimisă în România a ajuns la concluzia că furtul de lemn din țara noastră este semnificativ, urmând ca situația să fie discutată la Bruxelles..Delegaţia Parlamentului European a fost formată din Nicu Ştefănuţă, Vlad Gheorghe, Cristian Terhes, Lorant Vincze, Yana Toom, Alexander Bernhuber, Maite Pagazaurtundua şi Andrey Slabakov.

Nicu Ştefănuţă a mai precizat că este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens/ EFA) şi este în prezent membru al comisiei de Bugete şi al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi şi Turism (TRAN) şi face parte din delegaţia Parlamentului pentru Relaţiile UE cu Moldova, precum şi din Delegaţia Parlamentului pentru relaţia cu NATO.