ACTUALITATENAȚIONALULTIMA ORĂ

Nicolae Ciucă s-a prins in Hora de la Prislop: PNL va continua să fie un promotor al comunităţilor în care tradiţiile străbat generaţiile

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, invitat duminică la cea de a 51-a ediţie a Horei de la Prislop, în judeţul Maramureş, nu a stat mult pe gânduri și s-a încins, alături de alți participanți, într-o horă pe cinste.  Președintele Senatului le-a avut alaturi pe administratorul public al județului Irina Vasilciuc dar și de deputata PNL Angelica Fădor. In hora au fost si ceilalti liberali suceveni, in număr mare. Nu a lipsit președintele CJ, Gheorghe Flutur, primarul Ioan Lungu dar și foarte mulți primari liberali.

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, președinții Consiliilor Județene Maramureș şi Suceava, Ionel Bogdan și Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, primarul orașului Borșa, Sorin Timiș au mulțumit tuturor pentru contribuția adusă la păstrarea și transmiterea mai departe a tradițiilor moștenite din străbuni.

Spre deosebire de ceilalți dansatori, se observă că Nicolae Ciucă nu prea le are cu hora, fiind ușor stânjenit.

Fostul militar i-a asigurat, în schimb, pe maramureşeni că „Partidul Naţional Liberal va fi şi mai departe un promotor al valorilor şi intereselor României şi un susţinător al comunităţilor în care tradiţiile străbat generaţiile”.

„Hora de la Prislop este locul unde tradiţiile se îmbină cu modernitatea şi unde rădăcinile noastre ca popor sunt cinstite şi respectate într-un mod autentic, atât de cei tineri, cât şi de seniori. M-am bucurat astăzi să fiu înconjurat de atât de mulţi oameni harnici şi gospodari, care pun preţ pe muncă, dar şi pe păstrarea tradiţiilor. Puterea unei ţări este dată nu doar de economie, de dezvoltarea ei tehnologică, dar şi de cultura şi obiceiurile sale”, a scris Nicolae Ciucă, duminică pe Facebook.

Liderul PNL a adăugat că „Hora de la Prislop, ajunsă la a 51-a ediţie, nu e doar un obicei al comunităţii, ci un simbol al unităţii şi culturii poporului nostru, pentru că, atunci când suntem uniţi în jurul unor valori comune, suntem mai puternici”.

„Ca oameni, dar şi ca ţară. Prin astfel de evenimente păstrăm datinile noastre, dar şi educăm generaţiile tinere şi promovăm din punct de vedere turistic o zonă atât de frumoasă şi de primitoare, iar pentru acest lucru îi felicit pe organizatori. I-am asigurat pe cei prezenţi că Partidul Naţional Liberal va fi şi mai departe un promotor al valorilor şi intereselor României şi un susţinător al comunităţilor în care tradiţiile străbat generaţiile”, a transmis Nicolae Ciucă.

“Festivalul Interjudețean «Hora la Prislop» se remarcă prin modul tradițional în care este organizat an de an, într-un cadru natural de poveste, un loc încărcat de istorie, care ne aduce mai aproape de Divinitate. Prin intermediul acestui eveniment, Pasul Prislop îmbracă anual straie de sărbătoare, devenind un liant între comunități și un spațiu de manifestare a recunoștinței față de cei trei piloni care stau la baza județelor organizatoare: credința, respectul față de tradiții și dragostea pentru natură”  – a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

 

Printre oficialii prezenți la cea de-a 51-a ediție a festivalului s-au mai numărat ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache, senatori, deputați, primari şi consilieri județeni. A urmat apoi mult așteptatul spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, grupuri tradiționale din Bucovina, Ansamblul „Cercănelul” Borșa, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului și Ansamblul profesionist „Dor Românesc” Bistrița.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Borșa, alături de Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Revista ”Nord Literar” și Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș.