ACTUALITATENAȚIONAL

NATO anticipează un război lung în Ucraina. Geoană: Va fi și mai sângeros!

„Anticipăm un război prelungit în Ucraina și mai sângeros pentru care trebuie să ne pregătim”. Este declarația secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă România. Geoană spune că războiul a ajuns într-un moment decisiv, în care este nevoie de sprijin consistent din partea aliaților.

ăzboiul din Ucraina este departe de se încheia. Va deveni din ce în ce mai complicat, mai sângeros și mai distructiv. Conflictul a intrat într-o nouă etapă, a spus Mircea Geoană.

„Anticipăm un război prelungit, anticipăm un război și mai sângeros și anticipăm nevoia de sprijin consistent și adecvat pentru această etapă pentru armata ucraineana si Ucraina in general”, a spus Mircea Geoană.

Veștile nu sunt deloc bune. NATO ia în calcul ca războiul din Ucraina să dureze multe luni sau chiar ani.

„Secretarul general Stoltenberg spune ca acest razboi poate sa dureze zile, saptamani, luni sau poate chiar si ani. Ne pregătim pentru un război care poate să dureze mult și care o să devină un război și mai costisitor, cu și mai multe pierderi umane, materiale și distrugeri”, a mai spus Geoană.

Mircea Geoană a mai spus că prezența NATO pe flancul estic este insuficientă, iar liderii lucrează la o prezență mai consistentă în așa fel încât între estul și vestul Europei să fie o coerență strategică.

„Da, ceea ce avem acum pe flancul estic este insuficient. Avem grupul de luptă în pregătire și în România și în zona Europei de Sud-Est. La Madrid, liderii noștri vor adopta decizii pentru o prezență mai robustă, permanentă, coerentă, din toate domeniile și din toate direcțiile”, a spus Geoana.

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, spune că America a donat Ucrainei, de la începutul războiului, circa 2,5 miliarde de dolari.