BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Moldova, în alertă – Maia Sandu a convocat șefii Armatei, după atacurile din Transnistria. Reacția Kremlinului

Kremlinul urmărește îndeaproape agravarea situației din Transnistria, a declarat, marți, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov. Autoritățile de peste Prut se tem de o operațiune sub steag fals a Rusiei. Președintele Maia Sandu a convocat de urgență Consiliul de Securitate a Țării după mai multe explozii în Transnistria.

În cadrul unor declarații de presa, Peskov a fost întrebat ce legătură are Kremlinul cu agravarea actuală a situației din Transnistria și dacă președintele rus Vladimir Putin plănuiește contacte cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Nu, momentan nu sunt planificate contacte, nu există astfel de planuri. Singurul lucru pe care pot să-l spun este că urmărim foarte atent cum evoluează situația acolo. Desigur, de acolo vin vești care stârnesc îngrijorare”, a spus Peskov.

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a raportat explozii la un centru de televiziune și radio din satul Mayak. În urma exploziilor, „două dintre cele mai puternice antene au fost dezactivate: un megawatt, a doua jumătate de megawatt”, ambele transmițătoare radio ale Federației Ruse. Niciunul dintre angajații centrului și localnicii nu au fost răniți.

Anterior, în seara zilei de 25 aprilie, au avut loc explozii în clădirea Ministerului Securității de Stat al Transnistriei. din primele informații se știe că au tras dintr-un lansator de grenade de mână, nu au fost victime.

Maia Sandu a făcut astăzi mai multe declarații dupa ședința Consiliului de Securitate:

”Ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor.
Pe durata la mai multe săptămâni au fost alerte false cu bombă, au urmat exploziile de ieri. Urmărim cu atenție ce se întâmplă.

Analizele noastre arată că acum există diferite tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană. Asta vulnerabilizează inclusiv R. Moldova. (…)

Moldova nu planifică blocarea regiunii transnistrene, rămânem deschiși să soluționăm conflictul pe cale pașnică.

Care sunt „forțele” din regiunea separatistă

Conform analiștilor independenți, în regiunea transnistreană există două mari grupări – prima și cea mai puternică este cea din jurul oligarhilor Gușan și Kazmaly, care controlează corporația Sheriff și o bună parte din apartul de stat, cea de-a doua grupare este în jurul militarilor cu viziuni șovine pro-rusești, care își doresc cu ardoarea extinderea conflictului în Transnistria și anexarea acestui teritoriu la F. Rusă.

Oligarhii ar prefera ca lucrurile să rămână neschimbate, deoarece anume această zonă gri le-a permis unor personaje marginale să adune averi impresionante.

Chișinăul este blocat între două opțiuni – una proastă, ca oligarhii să-și întărească puterea, sau una și mai proastă – ca militarii („siloviki”) să reușească să-și impună agenda și să încerce un atac asupra Chișinăului.

 

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a constatat faptele de escaladare și recomandă instituțiilor publice:

  • Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
  • Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
  • Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică.
  • Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.