RELIGIEULTIMA ORĂ

Mitropolitului Vlasie Mogârzan va fi înmormântat marți, 5 septembrie la Mănăstirea Slătioara!

Astăzi, 4 Septembrie 2023, trupul neînsuflețit al Mitropolitului  Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi Vlasie Mogârzan  a fost depus la Mănăstirea Slătioara! Marți, 5 septembrie 2023, va fi oficiată slujba de înmormântare!
Vlasie Mogîrzan (n. 18 octombrie 1941, comuna Slatina, județul Baia, în prezent județul Suceava) este un cleric care a ocupat funcția de mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România între 1992 și 2022.
Arhiepiscopul și Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi a trecut la cele veșnice, sambata, 2 septebrie.  Inalta față monahala  avea 81 de ani.
https://www.youtube.com/watch?v=qXWCZrLR_Mo

În 1947 ieromonahul Glicherie a pus piatra de temelie a Mănăstirii Slătioara, devenită sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România

 

Ca orice mişcare formată prin desprindere din Biserică şi stiliştii afirmă despre ei că sunt adevărata ”Biserică”, născută prin refuzul corectării calendarului ortodox în 1924. Din cauza divergenţelor de ordin canonic privind trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian, în BOR s-a produs o schismă, care persistă şi astăzi, după opt decenii. Tocmai de aceea, creştinii de stil vechi ţin un calendar întarziat cu două săptămani faţă de majoritatea creştinilor. ”Cel dintâi lider duhovnicesc al credincioşilor păstrători ai vechiului calendar bisericesc a fost ieromonahul Glicherie Tănase, fost vieţuitor în Mănăstirea Neamţ, care în anul 1926 a ieşit de sub oblăduirea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, din motivul inovaţiilor necanonice în materie de credinţă ortodoxă, adică acceptarea noului calendar gregorian şi schimbarea datei Paştelui (anul 1926 şi ulterior 1929). În anul 1947 ieromonahul Glicherie a pus piatra de temelie a Mănăstirii Slătioara, devenită sediul administrativ şi spiritual al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, sub denumirea de Mitropolia Slătioara. Condamnat în mai multe rânduri la ani grei de temniţă şi îmfometare, din motivul păstrării adevărului în materie de credinţă, ieromonahul Glicherie a înfruntat şi a biruit prin puterea rugăciunii către Dumnezeu toate obstacolele care-i stăteau înainte. După ostenitoare călătorii la Sfântul Munte Athos şi la Ierusalim, în scopul menţinerii şi întregirii Bisericii Pravoslavnice din România după vechiul calendar bisericesc, în anul 1956 ieroschimonahul Glicherie a fost înaintat la treapta de arhiereu, iar mai târziu (anul 1972) în urma trecerii la cele veşnice a mitropolitului Galaction Cordun, arhiereul Glicherie a fost numit mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România. În anul 1985 mitropolitul Glicherie trece şi el la cele veşnice, iar la 15/28 iunie 1999 în urma unei ample cercetări este trecut în rândul sfinţilor. Din această perioadă Biserica Mitropoliei Slătioara adăposteşte la sânul ei sfintele moaşte ale întemeietorului ei, Sfântului Ierarh Glicherie Mărtuisitorul. Succesor la scaunul mitropolitan a urmat mitropolitul Silvestru Onofrei, iar astăzi Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România este condusă canonic şi administrativ de mitropolitul Vlasie Mogârzan.

Sinodul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi, convocat de urgență de către Mitropolitul succesor, Demosten Ioniță, a decis ca funeraliile fostului Ierarh să aibă loc la Mănăstirea Slătioara, Râșca, Suceava, pe data de 5 septembrie 2023, unde a viețuit cea mai mare parte din viața sa pământească, de la 15 ani.