RELIGIEULTIMA ORĂ

Mitropolitului Longhin de Bănceni i s-au adus acuzații de incitare la ură religioasă de către SBU

Mitropolitul Longhin Jar (pe numele de mirean Mihai Jar), starețul Mănăstirii Bănceni din regiunea Cernăuți, a fost acuzat de instigare la ură religioasă și încălcarea principiului egalității de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Într-un comunicat publicat pe canalul oficial de telegram al SBU se spune că în timpul slujbelor religioase desfășurate în decembrie 2022, episcopul a făcut declarații denigratoare despre Biserica Ortodoxă din Ucraina/BOaU (n.r.: condusă de Mitropolitul Epifanie și aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, care i-a recunoscut autocefalia), numind-o „biserica antihristului” și etichetând-o ca fiind „satanică”.

Conform comunicatului, investigațiile desfășurate de către SBU și colaboratorii Poliției Naționale au „adus la lumină” faptele mitropolitului Longin, iar expertizele lingvistice au confirmat caracterul „incitant și ofensator” al discursurilor sale. Prin aceste acțiuni, mitropolitul a insultat sentimentele religioase ale credincioșilor și a generat tensiuni în regiune, spun colaboratorilor organelor de drept.

În urma acestor concluzii, SBU i-a adus oficial acuzația de încălcare a egalității cetățenilor în funcție de apartenența religioasă, conform articolului 161 alineatul 1 din Codul Penal al Ucrainei. În prezent, se discută despre măsurile preventive ce ar urma să fie luate împotriva episcopului ucrainean de etnie română.

În ultima adresare a ierarhului către enoriași, Longhin Jar a declarat că este persecutat de autoritățile ucrainene și că rămâne devotat Bisericii Ortodoxe Ucrainene și mitropolitului Onufrie,arata bucpress.eu.