EUROPAINTERNAȚIONAL

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba: Nu am cerut niciodată trupe aliate să lupte pentru noi. Ucraina se apără singură

„Nu am cerut niciodată ţărilor străine să-şi trimită trupele să lupte pentru noi. Nimeni nu datorează nimic Ucrainei”, a declarat miercuri ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în contextul în care o parte dintre aliaţi sprijină trupele ucrainene cu armament şi tehnică militară, iar alţii refuză să facă acest lucru.
„Ucraina a învățat o lecție amară: în cele din urmă poţi conta doar pe tine. Şi de aceea niciodată, subliniez, nu am cerut niciodată ţărilor străine să-şi trimită trupele să lupte pentru noi. Din 2014, armata ucraineană, poporul Ucrainei sunt cei care luptă. Ne apărăm pământul. Ne apărăm poporul, este cauza noastră.
Cu toate acestea, este mult mai ușor să ne confruntăm cu agresiunea rusă atunci când avem un sprijin de la prieteni, de-a lungul a trei linii: diplomație și mesaje politice, sancțiuni și apărare militară.
În cele din urmă, am încredere deplină în capacitatea noastră de a ne apăra ţara. Am încredere deplină în anumiţi parteneri, iar Regatul Unit este unul dintre aceștia. Am înțeles că trebuie să lucrăm cu un alt grup de parteneri care trebuie să fie convinși să fie mai activi, dar ei trebuie să înțeleagă un lucru simplu.
O situație dificilă nu poate fi rezolvată fără să luăm decizii dificile. Şi oricare ar fi preţul descurajării, preţul opririi războiului va fi mult mai mare. Acestea sunt două lucruri pe care fiecare trebuie să le ia în calcul.
Nimeni nu datorează nimic Ucrainei. Acest lucru este adevărat. Ce se întâmplă aici nu este doar despre Ucraina. Atacurile Rusiei asupra Regatului Unit, atacurile cibernetice şi asasinarea condusă de agenţii ruşi pe teritoriul UK, campanii de dezinformare şi atacurile cibernetice asupra altor ţări europene. Acestea nu au nimic de-a face cu Ucraina. Ele fac parte dintr-o strategie mai mare. De aceea spun că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este important pentru întreaga arhitectură a securității euro-atlantice”, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba într-un briefing de presă online cu jurnaliştii străini.
Şeful diplomaţiei ucrainene a afirmat din nou că Rusia nu a concentrat încă suficiente trupe la graniţă pentru a desfăşura o invazie la scară mare asupra Ucrainei, dar a atras totuşi atenţia că orice scenariu trebuie luat în considerare.
„Ucraina se pregăteşte pentru orice scenariu. Nu subestimăm ameninţarea şi nici nu vom permite ca Rusia să destabilizeze Ucraina prin răspândirea panicii. În ciuda declaraţiilor Rusiei privind o retragere limitată pe care le-am auzit zilele trecute, nu putem confirma nicio scădere reală a numărului de trupe”, a spus Kuleba, potrivit Agerpres.
El a precizat că evaluările Ucrainei şi ale partenerilor săi arată că numărul de trupe concentrate de Rusia la graniţă şi compoziţia acestor forţe „nu sunt suficiente pentru o invazie la scară largă”, adăugând însă că Kievul continuă să rămână vigilent.
Kuleba a reiterat apelul Kievului ca Rusia să îşi retragă trupele concentrate în apropierea graniţei, „să nu mai intimideze Ucraina şi comunitatea euroatlantică” şi să abordeze orice chestiune la masa negocierilor.
„Ucraina este dispusă să se întâlnească cu Rusia în orice format de negocieri pentru a căuta soluţii diplomatice la conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina, vechi de opt ani”, a subliniat el.
sursa: digi24.ro