GENERAL

Ministrul Turismului s-a sucit. Recunoaște că prețurile de pe litoral sunt exagerate! Cadariu: Statul nu poate interveni într-o economie de piață

Ministrul Turismului Daniel Cadariu a comentat, joi, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Deschide lumea”, de la Realitatea PLUS, situația de pe litoralul românesc, pornind de la prețul exorbitant pe care unii operatori privați îl cer turiștilor pentru a-și pune cearceaful pe plajă, și până la faptul că în uenele stațiuni pare să „bată vântul”, fapt ce atrage după sine disperarea proprietarilor. „Statul nu poate interveni mercurial într-o economie  de piață”, a afirmat Cadariu.

Întrebat dacă ar fi dispus să dea 200 de lei sau chiar mai mult pentru un șezlong, ministrul a răspuns: „Evident că nu! Chiar și la 150 lei un șezlong mi se pare extrem de exagerat. 30 de euro mi se pare ceva de neacceptat în condițiile în care cei care ne fac concurență – fie vecinii de la sud, fie grecii – pun la dispoziția turiștilot șelonguri cu obligația doar de a face consumație. În rest nimic. Acum este drept că noi suntem într-o economie de piață și funcționează cererea și oferta”, a afirmat ministrul turismului.

„După cum se vede, prețurile mari au și conescințe”, a mai spus Daniel Cadariu, referindu-se la faptul că unele stațiuni de pe litoralul românesc sunt goale în plin sezon estival, fapt relatat și de media, în aceste zile.

„Nu peste tot pe litoral se întâmplă lucrul acesta. În acele așa-zise stațiuni cu pretenții se întâmplă asta. Săptămâna trecută directorul Direcției de Turism din minister a parcurs întreg litoralul, din Vama Veche până la Năvodari, și în marea majoritate stațiunile erau plie, ce-i drept cu cu excepțiile prezentate de dvs.

Într-o economie de piață statul nu poate interveni, nu poate impune mercurial. Având în vedere că ar trebui și funcționează cererea și oferta, când oferta operatorilor este atât de mare,e vident și interesul turiștilor este scăzut.

Eu nu pot să înțeleg următorul lucrua: câtă vreme sunt stațiuni pe litoral care oferă șezlonguri cu 15 lei pe zi, atâta vreme cât toți operatorii care închiriază de la Apele Române plătesc aceleași chirii – cum ne închipuim că un turist poate accepta o creștere de la 1 la 10? De 10 ori mai mare? E un lucru firesc (să refuze turiștii să plătească astfel de prețuri -n.r.)”, a arătat ministrul.

Întrebat cum a fost posibil ca hotelirii să fie sacrificați pentru acele blocuri construite pe plajă, Cadariu a răspuns: „Trebuie întrebați administratorii locali, cei care au emis autorizațiile de construire. Am înțeles că de-a lungul timpului au fost nenumărate cercetări penale, sesizări la instanță. Din păcate, autoritățile centrale, cele de linie care administrează activitatea turistică din România, nu au niciun fel de competență pe acest segemnt”.

sursa:realitatea.net