CORONAVIRUS

Ministrul Sănătăţii, după decizia CCR: „În acest moment masca este mai eficientă chiar decât vaccinarea, în limitarea infecției COVID”

„Nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simț”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, după decizia CCR privind masca de protecţie.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte decizia trebuie respectă.

Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă.

În ceea ce privește utilizarea în spațiile libere, întradevăr odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie.

„Utilizarea măştii are un scop de protecție”

Utilizarea măştii are un scop de protecție într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului.

Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară.

Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spatiile exterioare.

„Masca este mai eficientă în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției”

Mi se pare că disputa aceasta care a fost abrogată de CCR are sigur un aspect juridic, dar din punct de vedere rațional dacă discuți de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.

Nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simț.

„Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”

Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat.  Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație

Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii la Sinteza Zilei de la Antena 3.