Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat vineri seară că recalcularea pensiilor nu îi va afecta pe cei care au lucrat în condiții speciale și deosebite, precizând că noua lege nu se aplică retroactiv în acest sens. Ea subliniază însă că, din 2035, vor dispărea grupele speciale de muncă, iar „angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”.
Două dintre întrebările telespectatorilor pentru ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, au fost „Ce se întâmplă cu grupele de muncă, cele dinainte de 2001, în contextul noii legi a pensiilor?” și „Dacă cei care au lucrat în grupele I și II de muncă vor avea noi beneficii?”
Ministrul Muncii susține că noua lege a pensiilor nu se aplică retroactiv privind condițiile speciale și deosebite de muncă. „Toate prevederile de care au beneficiat telespectatorii noștri în baza grupelor de muncă, cum li se spuneau înainte de 2001, grupa I și grupa II sau condițiile speciale și deosebite, cum s-au numit ele după 2001, noua lege nu va intra retroactiv pe ele, cu alte cuvinte, recalcularea nu-i va duce într-o zonă în care să-și piardă dreptul”, a spus ministrul, scrie digi24.ro.
Bucura-Oprescu susține că noua lege a pensiilor prevede o perioadă tranzitorie până în 2035, în care „angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”.
„În schimb, venim cu un element nou care va permite o perioadă tranzitorie cu toate că politica în Uniunea Europeană acum este normalizarea locurilor de muncă, adică eliminarea grupelor de muncă. Noi vom avea o perioadă de tranziție până în 2035. Până în 2035, angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”, subliniat ministrul Muncii.