Sistemul SUMAL 2 funcţionează şi oferă suficiente elemente pentru a împiedica evaziunea fiscală şi tăierile ilegale de arbori, a afirmat joi seara ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. Declaraţia ministrului vine după o acţiune desfăşurată joi de echipe de poliţişti şi procurori care au efectuat 83 de percheziţii domiciliare în 15 judeţe, 55 în județul Suceava, unde au avut loc și trei rețineri într-un caz în care s-a încercat păcălirea sistemului informatic SUMAL. Unul dintre cei reținuți este chiar un angajat al Gărzii Forestiere Suceava.
“Despre acţiunea de azi a poliţiştilor şi procurorilor care au efectuat în 15 judeţe 83 de percheziţii domiciliare într-un caz de evaziune fiscală combinată cu acces ilegal la sistem informatic, fals informatic şi eventuale tăieri ilegale de arbori sau comerţ ilegal cu masă lemnoasă, susţinuţi de Garda Forestieră. Este o nouă dovadă a faptului că sistemul SUMAL 2 funcţionează, oferă suficiente elemente pentru a împiedica evaziunea fiscală şi tăierile ilegale de arbori. Este un avertisment la adresa tuturor celor care cred că SUMAL 2 nu oferă suficient sprijin pentru a ajunge la urmăriri penale şi la condamnări penale”, a subliniat ministrul Mediului într-o declaraţie video.
Potrivit acestuia, SUMAL 2 este un sistem informatic care păstrează toate informaţiile şi de unde pornesc din ce în ce mai multe acţiuni de control.
“Această acţiune împotriva unui sistem organizat este o bună dovadă a faptului că şi noua Gardă Forestieră naţională, care va avea un serviciu special dedicat acestor cercetări, va oferi un sprijin util unităţilor de poliţie şi procurorilor pentru a descoperi aceste fapte ilegale”, a mai spus Barna Tanczos, citat de Agerpres.
SUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase – a fost pus în funcţiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementează funcţionarea acestuia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în colaborare cu poliţişti din cadrul Brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, Bacău, Alba, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Oradea, Timişoara şi al serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Arad, Bistriţa, Botoşani, Vrancea, Dâmboviţa, Ialomiţa, Ilfov, Satu Mare şi Teleorman, au efectuat, joi dimineaţa, percheziţii domiciliare pe linia combaterii ilegalităţilor din domeniul silvic şi a criminalităţii informatice, în municipiul Bucureşti (5) şi în judeţele Suceava (55), Alba (1), Constanţa (1), Craiova (1), Galaţi (1), Oradea (3), Timişoara (1), Arad (1), Botoşani (2), Buzău (4), Dâmboviţa (2), Ialomiţa (2), Ilfov (1), Satu Mare (1) şi Teleorman (2).
În urma perchezițiilor, în județul Suceava au fost reținute trei persoane: un consilier superior de la Garda Forestieră Suceava și doi administratori de societăți comerciale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Activităţile au beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi “Alexandru cel Bun” Bacău şi al mai multor inspectorate de poliţie şi jandarmi din ţară.