BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Ministrul german de Externe: Nu e clar cine e în spatele atacurilor din Transnistria. Situația din Republica Moldova este extrem de critică

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a declarat că nu e clar cine se află în spatele atacurilor din regiunea separatistă Transnistria.

Baerbock a susținut că are semne de întrebare în legătură cu atacurile care s-au produs în ultima perioadă în Transnistria.

De asemenea, ministrul a descris situația din Republica Moldova ca fiind „extrem de critică”, informează The Guardian.Declarațiile au fost făcute în fața Bundestagului, acolo unde Annalena Baerbock a venit pentru a răspunde întrebărilor parlamentarilor despre războiul din Ucraina și despre ajutorul dat de Germania țării atacate.

otul în contextul în care o serie de explozii produse în ultima vreme în Transnistria au avariat sediul așa-zisului Minister al Securității de Stat din Tiraspol, dar și două antene de telecomunicații. De asemenea, miercuri dimineață au fost trase focuri de armă spre localitatea Cobasna, unde se află un imens depozit de muniție al Rusiei.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că ei vor lua „toate măsurile necesare pentru evitarea unei escaladări”, în vreme ce Serviciul de informații ucrainean a transmis că exploziile sunt rezultatul unor operațiuni de tip steag fals menite să atragă forțele din Transnistria în războiul declanșat de Rusia.

Ce spun ucrainenii despre situația din Republica Moldova

Oleksii Arestovici, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susținut că Republica Moldova ar trebui să ceară ajutorul Ucrainei și României dacă situația se va deteriora și că țara sa ar putea rezolva „cât ai pocni din degete” criza transnistreană.

Totuși, „Moldova este un stat suveran și intervenția Ucrainei nu va fi decât la solicitarea autorităților de la Chișinău”, a ținut să precizeze Arestovici.

Mikhailo Podoliak, un alt consilier al lui Zelenski, i-a avertizat pe moldoveni că ar trebui să se aștepte la „oaspeți speciali”, adică la venirea unor soldați ruși.

„E încă unul dintre pașii planificați de Rusia. Serviciile lor speciale au lucrat în Transnistria și nu e pur și simplu de dragul știrilor false. (…) În ce privește trupele ruse prezente permanent pe teritoriul Transnistriei, de mulți ani știm că sunt în așteptarea unui ordin de marș. (…) Forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru a le face față. Să nu vă fie frică de ei!” , a transmis și Volodimir Zelenski.