Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat care este rolul cadrelor didactice în testarea antidorg din școli. Sindicatele din învățământul preuniversitar nu sunt de acord cu testarea antidrog făcută de profesori. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că o testare generalizată în școli ar duce la „blocaje” în activitatea acestora.
Ministrul Educației, despre testarea antidrog: „Nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste”
Ministrul a explicat care este rolul cadrelor didactice în această situație și a subliniat necesitatea respectării principiului acordului parental și principiului confidențialității.
„Eu nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Eu cred că există un rol foarte bine definit al cadrelor didactice, și anume acela de a educa. Pentru testare și alte proceduri medicale avem nevoie de specialiști din zona sănătății publice. Și cred că orice mecanism de testare trebuie să aibă la bază niște principii. În primul rand, principiul acordului parental, părinții să fie de acord și să solicite. În al doilea rând, principiul confidențialității și al evitării oricărui fel de stigmatizare – și așa bullying-ul este un fenomen extins, pe care îl vedem în toate țările UE. Trebuie să avem mare grijă ca, prin această acțiune, să nu cumva să vulnerabilizăm și mai ales cred că trebuie să ne punem întrebarea. Odată ce familia decide testarea, care sunt pașii următori. Ce se întâmplă după? Care este rolul școlii, care este rolul consilierilor, DGASPC, instituțiilor medicale? Nu este o acțiune simplă și în niciun caz nu se rezumă totul la testare. (…)
La Ministerul Educației, pe zona de informare, explicarea riscurilor, implicarea familiilor, realizarea unei proceduri care să însemne că fiecare om din școală știe cum să reacționeze atunci când există o suspiciune sau un caz confirmat, și, sigur că da, asistență dată celorlalte entități, care se ocupă de testare (Ministerul Sănătății), de partea de prevenire, trafic (MAI), pentru ca aceste informații integrate să fie un succes. Nu este un fenomen care să se poată combate doar de Ministerul Educației sau doar din școală. Dacă specialiștii lucrează împreună cred că putem să venim cu măsuri coerente”, a explicat ministrul Educației, luni seară, la TVR.
Liderul sindical Marius Nistor: Cadrul didactic nu are niciun rol. Testarea generalizată ar duce la „blocaje”
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Eduaţie „Spiru Haret” afirmă că testarea elevilor în şcoli pentru a depista dacă aceştia consumă sau nu droguri nu este responsabilitatea angajaţilor unităţilor de învăţământ. Marius Nistor a declarat că rolul unui cadru didactic este doar acela de a sesiza dacă sunt suspiciuni că sunt elevi care consumă droguri. În plus, acesta a susținut că o testare generalizată ar duce la blocarea activităților din școli.
„A vorbi despre testare, fără acordul părinţilor şi fără un personal care să fie instruit şi calificat, nu cade în sarcina cadrelor didactice şi a angajaţilor unităţilor de învăţământ.
Cadrul didactic nu are niciun rol în testarea elevilor. Cadrul didactic poate doar sesiza o situaţie în care un elev poate prezenta nişte simptome în eventualitatea în care ar fi consumat droguri, iar, mai departe, nişte instituţii abilitate, cu personal calificat, pot realiza, doar cu acceptul părinţilor, testarea elevilor. (…) Cadrele didactice nu au niciun fel de competenţe în acest domeniu. Rolul lor este să educe copiii într-o unitate de învăţământ, nu să facă testări antidrog, aşa ceva nu se întâmplă în niciun stat civilizat”, a declarat, luni, Marius Nistor, pentru News.ro.
Liderul Federației sindicale a explicat că este necesară o campanie de informare şi de educare cu privire la efectele consumului droguri, care să se adreseze în primul rând elevilor şi familiilor acestora. Marius Nistor a precizat că o testare generalizată într-o unitate de învăţământ ”ar duce la blocaje în activitatea unei unităţi”.
Întrebat dacă reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie au fost contactaţi de către autorităţi pentru a discuta în legătură cu subiectul testării în şcoli în privinţa drogurilor, liderul sindical nu a confirmat.
„Nu au fost decât declaraţii după acele incidente nefericite în care au fost implicate persoane aflate sub influenţa drogurilor, atâta tot. În rest, să ne contacteze cineva din partea Ministerului Sănătăţii sau, de exemplu, domnul prefect al municipiului Bucureşti… Dacă tot au iniţiative ar trebui să discute cu reprezentanţii părinţilor, cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, ar trebui să discute cu organizaţiile elevilor, asta ar fi trebuit să se întâmple în primul rând, nu doar să facem declaraţii şi eventual să mai constituim nişte comisii. Ceea ce ţine de competenţa colegilor mei în unităţile de învăţământ se întâmplă: dacă sunt suspiciuni că sunt elevi care consumă droguri, sunt anunţate acele organisme care răspund de aşa ceva. Dar mai departe, a vorbi despre testare, fără acordul părinţilor şi fără un personal care să fie instruit şi calificat, nu cade în sarcina cadrelor didactice şi a angajaţilor unităţilor de învăţământ”, a mai subliniat Marius Nistor, potrivit news.ro.