Ministrul Educației, Daniel David a făcut recent o serie de comentarii la adresa remunerației cadrelor didactice. Deși recunoaște că salariile profesorilor sunt mici și susține creșterile salariale, ministrul impune o condiție clară: profesorii trebuie să petreacă în școală opt ore pe zi, indiferent dacă timpul este ocupat integral cu orele de curs sau nu, pentru a contribui la îmbunătățirea mediului educațional.
„Salariile sunt foarte mici, birocrația este uriașă. Eu nu pot să îi aduc în sistem pe cei mai buni absolvenți din universități […]. Cei mai buni absolvenți de fizică pleacă în companii. Cei mai buni absolvenți de fizică vor să facă cercetare, sunt angajați în industrie, nu vor să fie profesori de fizică. În câțiva ani o să avem probleme cu profesorii de fizică și de chimie.
Statutul profesorului, inclusiv prin salariu, trebuie schimbat, dar asta vine cu responsabilități noi. Asta înseamnă că vreau să stea mai mult în școală. Dacă ești plătit pentru 8 ore, stai 8 ore în școală, nu doar orele în care trebuie să predai. Dacă stai în școală, poți să creezi medii educaționale și interacțiunea cu copiii. Aș vrea să se pregătească, sigur, unde sunt spații, în școală sau în bibliotecă, nu acasă”, a declarat ministrul Educației și Cercetării în podcastul Friendly Fire.
Daniel David și-a exprimat și nemulțumirea față de faptul că mulți profesori sunt nevoiți să îndeplinească funcții administrative pentru care nu au pregătire specifică, în condițiile în care salariileîi determină să accepte astfel de sarcini suplimentare. „Pe lângă faptul că ai această problemă legată de salariu, de la profesor te mai aștepți să fie și informatician, și contabil, și secretar, pentru că ei fac dosarele pentru burse sociale, nu le angajezi IT-ist în unitățile școlare”, a adăugat ministrul.
În ceea ce privește politica salarială, Daniel David susține implementarea unui sistem diferențiat, în care profesorii să primească salarii mai mari în funcție de performanțele obținute cu elevii. „Dincolo de salariu minimal, eu am mai spus că, în funcție de diverși indicatori de performanță, să poată crește veniturile diferențiat pentru profesorii care au performanță. Eu prin performanță înțeleg și incluziune în zona asta de care vorbiți, adică să îl iei pe copil din abandon și să îl duci la nota cinci sau șase ca să nu rămână în afara școlii.
Deci și de incluziune și de progres, că l-ai luat de la nota șase și l-ai dus la opt, dar și de excelență, că ai avut nu știu câți olimpici. În funcție de acești indicatori, peste salariu minim, cei care-s dedicați, că nu o să o facă toți, vor putea să câștige mai mult. Și atunci poți să le ceri profesori lor lucruri. Dacă nu o faci, statul se face că îi plătește, iar ei lucrează cât pot lucra pentru acel salariu”, a concluzionat ministrul.