Ministrul Educației, Ligia Deca, a venit joi, 10 august, în județul Suceava, unde a vizitat Universitatea de Vară Merito, din Vicovu de Sus, apoi Liceul Tehnologic Special Bivolărie.
„Am rămas absolut uimită atât de complexitatea specializărilor pe care ei le au, ceea ce înseamnă calificarea textile – pielărie, încălțăminte, toate industrii care au greutate aici, în județ. M-a impresionat și baza materială și m-am bucurat că noile apeluri de dotări, de săli de clasă, de laboratoare, de ateliere de practică din PNRR vor face diferența până în acest an școlar care va începe la toamnă”, a detaliat Ligia Deca impresiile despre Liceul de la Bivolărie.
Ministrul a mers apoi la Putna, unde a vizitat, alături de părintele stareț și de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, mănăstirea și muzeul așezământului și a lăsat coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare și Sfânt.
„De asemenea, înainte de Sfânta Maria, de hamul mănăstirii, m-am bucurat să pot intra în atmosfera și în spiritualitatea bucovineană și pe final de zi am putut să văd ce înseamnă o școală de vară în vârful muntelui, la Sălaș, și să înțeleg care sunt particularitățile școlilor din zonele montane, în zonele izolate, unde sunt puțin copii, unde din păcate încă avem învățământ simultan și unde trebuie să facem mai multe eforturi pentru a asigura dreptul la educație. Întotdeauna mă bucur să revin în Bucovina și astăzi, chiar dacă este o perioadă de concedii, a fost o zi în care am învățat multe lecții pentru anul școlar care urmează”, a mai declarat ministrul la încheierea vizitei.
Prezent alături de ministrul Educației, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a propus montarea în cătunele izolate, precum sunt unele de la Izvoarele Sucevei, care au doar câțiva copii de vârstă școlară, a unor containere utilate cu baie, încălzire, curent electric, în care să se facă școală: „Suntem pe vârful muntelui, cumpăna apelor. În spatele nostru se văd cătune din comuna Izvoarele Sucevei. E limita între comuna Ulma, comuna Izvoarele Sucevei, nu departe Brodina. Localități care au specific aparte, sate de 10-15 case izolate. Şi astăzi am văzut și doamna ministru a văzut modul în care se face școală în creierul munților. Aici, în Bucovina, autoritățile se implică, e nevoie în continuare de investiții. Am discutat de posibilitatea de construire a unor module, mai exact de montare a unor module în comuna Izvoarele Sucevei, niște containere moderne, care să aibă și grupuri sanitare, sistem de încălzire, curent electric, să fie iluminate bine și să putem să organizăm școală, pentru că sunt cătune care au cinci, șapte, zece copii. Şi atunci pentru acești copii s-ar putea organiza în felul acesta învățământul”.
Președintele CJ Suceava a mai discutat cu ministrul Educației și despre necesitatea ca microbuzele școlare în zonele izolate să fie cu tracțiune completă, ca să poată urca pe timp de iarnă pe terenuri accidentate. „Primăriile au nevoie de mai multe fonduri, pentru că numai cheltuielile de transport, cheltuielile de deszăpezire pe timp de iarnă sunt foarte mari și grevează bugetele locale. De multe ori nu nu fac față”, a explicat Gheorghe Flutur.