ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Ministrul Culturii, Raluca Turcan vine astazi la Liteni. Va vizita Conacul Vârnav-Liteanu,imobil ce va deveni Centru National pentru Restauratori. Conacul a devenit o ruină

Ministrul Culturii, Raluca Turcan vine astazi la Liteni. Va vizita Conacul Vârnav-Liteanu,imobil ce va deveni Centru National pentru Restauratori . Oficialul guvernaental va anunta intre altele ca a fost finalizata proiectarea,urm\nd a se trece la etapa urmatoare, cea de studii de fezabilitate. Conacul a devenit insa de-a lungul anilor o ruină.

 

In anul 2020, moştenitorii familiei Sturdza au donat un conac și un teren de 150.000 de metri pătrați, situate în orasul Liteni,  județul Suceava. Proprietățile urmau a fi  folosite de Ministerul Culturii pentru a dezvolta un centru pentru restauratorii culturali.
„O hotărâre de Guvern cu o valoare simbolică aparte, pentru că reprezintă aprobarea unei donaţii făcute de moştenitorii familiei Sturdza, este vorba de un conac, cu un teren aferent de aproximativ 150.000 de metri pătrați, în comuna Liteni, judeţul Suceava, donaţie făcută către Ministerul Culturii, unde Ministerul Culturii urmează să dezvolte un centru de formare pentru restauratorii culturali. Este o donaţie importantă în domeniul cultural pe care Guvernul a adoptat-o…”, anunța la acea vreme,  Ionel Dancă.

Imobilul este înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava cu denumirea Casa Vârnav Liteanu. Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, este în prezent în proprietatea unui descendent al domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza, aflat în Germania. Ministerul Culturii urmează să încheie un contract de donație cu proprietarii, iar clădirea de patrimoniu să parcurgă un amplu proces de restaurare.

„Casa Vârnav-Liteanu, din orașul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare. Județul Suceava va beneficia de investițiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiții care îmi doresc să aibă reverberații atât la nivel național, cât și internațional. Este o moștenire a Bucovinei pe care vrem să o valorificăm și să îi oferim utilitate în prezent și în viitor”, declara la acea vreme,  Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Conacul a fost ridicat de boierul Teodor Vârnav Liteanu în 1790, fiind apoi refăcut în 1900. Potrivit Suceava News, de localitatea Liteni şi de acest conac și-au legat numele patru familii cu notorietate: boierii Vârnav-Liteanu, Kogălniceanu, Krupenschi (fost primar la Iași) și Sturdza. La sfârșitul secolului XIX, aici a locuit o perioadă fiica lui Mihail Kogălniceanu, Lucia, care se măritase cu un descendent al neamului Liteanu. De acest conac se leagă şi numele lui Gheorghe Vârnav Liteanu, fost Ministru Plenipotenţiar la Berlin, decorat cu marele cordon al Ordinului Coroana României, marele cavaler al Ordinului Albert de Bavaria, marele Cordon al Ordinului Wilhem I, mare ofiţer al Ordinului Steaua României, decedat la 23 martie 1905. Conacul, împreună cu suprafaţa de 40 de ha de teren, a fost preluat de statul român comunist de la Alexandru C. Crupenschi, ginerele lui Alexandru Vârnav Liteanu, conform Decretului-Lege nr. 83/1949. După naționalizare, conacul a fost folosit de Gospodăria Agricolă de Stat Iţcani, iar în perioada 1960–2001 conacul a adăpostit o casă de copii.

Clădirea a fost retrocedată în 2003 lui Johannes Sturdza, stabilit în Germania, moştenitor testamentar al Magdalenei Crupenschi

Conacul a fost scos la vânzare cu 230.000  și 500.000 de euro de moștenitor
Conacul domnesc din orașul Liteni, aflat în proprietatea printului Johannes Sturza din Germania și  care se afla de ani buni  într-o stare jalnică, riscând de la o zi la alta chiar să se prabușească, a fost  scos la vanzare de mostenitorul princiar in diferite etape cu  suma de 500.000 euro iar apoi cu 230.000 de euro.
Autoritatile locale spun ca atata timp cat conacul s-a aflat in proprietatea statului arata bine, o cladire locuibila, insa dupa ce printul Sturdza a demarat proceduri de retrocedare a imobilului si cladirile aferente, nimeni nu s-a mai putut apropia de proprietatea mostenitorului princiar.
Printul Johanes Sturza  i-a propus  primarului orasului, Tomita Onisii vanzarea imobilului si a terenului aferent numai că administrația locală nu își permitea să cumpere un asemena imobil. Deoarece conacul se afla pe Lista monumentelor istorice, el nu poate  fi demolat sau reconstruit decat cu aviz.
Cladirea a fost construita in anul 1840 de catre intemeietorul localitatii, Iorgu Virva Liteanu, iar, ulterior, a fost mostenit de Crupenschi Alexandru. Pe langa conac mai sunt si doua dependinte – grajduri si locuinte pentru ingrijitori. Dupa ce a fost preluat de comunisti, conacul a adapostit fosta Cooperativa Agricola de Productie iar, ulterior, a fost transformat in Casa de Copii. In anul 2000, copiii au fost preluati de alte centre, iar mostenitorul conacului, odata cu aparitia Legii de retrocedare a caselor nationalizate, printul Johannes Sturza a demarat proceduri de revendicare a imobilului. Potrivit legii si a reconstituirii dreptului de propritate, Comisia Judeteana de Fond Funciar a aprobat punerea in posesie a conacului cu dependintele si terenul aferent. Printul Johannes Sturza s-a vazut cu conacul in proprietate insa nu a dat nicio destinatie acestuia. A gasit pe rand cateva persoane care au fost platite sa aiba grija de proprietatea sa. Ce s-a intamplat cu conacul si cum a fost pazit, numai Dumnezeu stie.Primarul orasului, Tomita Onisii,susține că  sumele cerute de 500.000 și 230.000 sunt foarte mari   in comparatie cu starea jalnica in care se afla conacul si nu mai exista persoane dornice sa investeasca. Mai mult, administratia locala nu isi permite sa cumpere un asemenea imobil .
„Exista in urma cu cativa ani un interes intrucat se dorea ca imobilul sa adaposteasca sediul Grupei Operative de Pompieri insa la acea vreme mostenitorul nu intentiona sa vanda”, isi aminteste primarul Tomita Onisii.
Cat timp, cladirea s-a aflat in proprietatea statului, aceasta a fost ingrijita insa, odata cu retrocedarea si darea in proprietate,  printului Johannes Sturza ii revedea dreptul de a se ocupa de conac. Dupa anul 2000, existau destule persoane care doreau sa dea o utilitate cladirii, insa oferta a fost refuzata de descendentul familiei princiare care nu a vrut sa vanda sau sa inchirieze conacul. Odata cu retocedarea conacului se spera ca printul Sturza sa nu lase ceea ce a mostenit de izbeliste. Desi au fost solicitari din partea unor persoane care a fi vrut sa-l transforme intr-un camin de batrani, spital privat, atelier de confectii sau chiar un corp de scoala, printul Johannes Sturza a exclus orice colaborare. Asa de face ca din anul 2002 cladirea e in paragina.