BREAKING NEWSSĂNĂTATE

Ministerul Sănătății: Românii au obligația morală să ridice pastilele de iodură de potasiu

Doar aproximativ 390.000 de pastile de iodură de potasiu, din cele peste 30 de milioane de comprimate achiziționate de către Ministerul Sănătății, au fost ridicate de români din farmacii.

Altfel, doar 1% dintre comprimate au fost distribuite, cetățenii sub 40 de ani nefiind receptivi la apelurile făcute de ministerul condus de Alexandru Rafila să le preia cât mai repede.

Iodura de potasiu de 65 de miligrame, achiziționată de către Ministerul Sănătății cu șase milioane de euro, trebuie înghițite de către persoanele sub 40 ce ani, doar în cazul expunerii la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear, în primele șase ore după anunțul autorităților, în doză unică.

„În ordinul aprobat de ministrul Sănătății nu se regăsește obligativitatea ridicării comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. pentru persoanele sub 40 de ani. Însă distribuția și ridicarea comprimatelor este o măsură strict preventivă, iar medicii de familie și populația eligibilă trebuie să aibă un comportament responsabil, fiind o măsură foarte importantă în caz de accident nuclear. În documentul la care faceți referire, sensul cuvântului ‘obligație’ este acela de datorie morală a cetățenilor României”, a răspuns Ministerul Sănătății.