administratie

Ministerul Afacerilor Externe invită publicul larg la Ziua Porților Deschise

Ministerul Afacerilor Externe organizează vineri, 2 septembrie 2022, Ziua Porților Deschise, ca parte a seriei de acțiuni dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Străine.

Sediul ministerului se deschide, astfel, publicului larg, marcând totodată și Ziua Diplomației Române, sărbătorită anual la data de 1 septembrie. Ziua Porților Deschise este o inițiativă care își propune să aducă activitatea diplomatică și consulară cât mai aproape de cetățeni.

Accesul publicului va avea loc în intervalul orar 12:30-17:00, iar vizitatorii vor beneficia de un tur ghidat al sediului MAE, cu evidențierea momentelor de schimbare prin care diplomația română a trecut în cei 160 de ani și a activității unor figuri emblematice de diplomați români.

Astfel, în clădirea centrală a MAE publicul va putea viziona elementele expoziționale amplasate în holul de la intrarea în sediul ministerului și în Sala „Grigore Gafencu” – documente și obiecte diplomatice, o expoziție dedicată costumului diplomatic și o expoziție dedicată ilustrului profesor, jurist și diplomat Vespasian V. Pella, părinte fondator al conceptului Curții Penale Internaționale, al dreptului internațional penal, zona dedicată fotografiilor oficiale și conferințelor de presă, precum și galeria portretelor miniștrilor de externe ai României.

Vor fi deschise publicului și Sala „Mihnea Constantinescu” și salonul „Nicolae Titulescu”, locații unde au loc numeroase evenimente din activitatea diplomatică: primiri ale oficialilor străini, consultări politice, întruniri ale Celulei de Criză a MAE, dejunuri și dineuri de lucru, negocieri, semnări de tratate internaționale. Cadrul va fi amenajat astfel încât publicul să poată descoperi o parte din atmosfera acestor evenimente. Vor fi prezentate originale ale unor tratate și alte documente internaționale relevante.

Ediția din acest an a Zilei Porților deschise marchează și o premieră importantă. Vizitatorii vor avea acces pentru prima dată în sediul Centrului de Instruire pentru Personalul Consular (aflat în str. Daniel Constantin nr. 17), unde li se vor prezenta serviciile și procedurile consulare la nivelul unui oficiu consular.

Turul ghidat în sediul central al Ministerului Afacerilor Externe se face începând cu ora 12:30, la intrarea principală din Aleea Alexandru nr. 31, sector 1. Filmatul și fotografiatul în incintele vizitate sunt permise. Persoanele interesate sunt rugate să acceseze formularul din link-ul de mai jos, pentru a își programa vizita (tururile ghidate vor avea loc din jumătate în jumătate de oră). Adresăm rugămintea ca persoanele care se programează pentru tur să aibă actul de identitate asupra lor când se prezintă la sediul MAE.